Címlap Baranya NEM JÓ: Bebor...

NEM JÓ: Beborítanak minket a csipkés poloskák, már a lakásban is ott vannak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Annyira "frissen érkezett" ez a rovar, hogy még a szakemberek is vizsgálják, mekkora kárt okoz erdeinkben. Egy biztos, a leveleket nem kíméli. 

Ablakon be, bőrünkre rá!

Az aprócska rovar eddig főként kint a szabadban volt megfigyelhető, most azonban már sok lakásban is felbukkant. Ennek oka: nedvességet vagy épp telelőhelyet keres magának, csakúgy, mint a harlekinkatica – mondta Kisbenedek Tibor, a Pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztályának vezetője a Pécs Aktuál kérdésére.

„Megissza a növényt”

Ez az apró rovar a növények nedvét szívja, ami ennek következtében sárgulni kezd

– Nincs tíz éve, hogy megjelent Magyarországon a csipkés tölgypoloska. Nevét alakjáról kapta és arról, hogy először a tölgy levelein vették észre a fura bronzosodást, majd ennek kiváltóját – mondta Kisbenedek Tibor, aki hozzátette: elterjedéséhez az enyhe tél is hozzájárul.

Amerikából jöhetett, még nem tudják pontosan, mekkora kárt okoz

Az erdészek feltételezik, hogy a levelek nedvének elszívásával a fotoszintézis is csökken, így az adott növény idő előtt elhullajtja a levelét. Így egy tölgy esetében a fa makkja sem érik be. Ez pedig nagy probléma lehet az erdők megújításánál – mondta Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője.

Ha nem talál nedvességet, elpusztul

Globális kereskedelemmel is érkezhetett

Nemcsak a klímaváltozás miatt vannak jelen. Ők például egyes árukkal is érkezhettek.

– Az emberre ártalmatlan, nem szív vért és nem élősködik rajtunk, mint az ágyi poloska. Így bár érezhetjük, hogy rajtunk van, nyomot nem hagy – tette hozzá Kisbenedek.

Amilyen apró, akkora galibát okozhat: a fák idő előtt ledobják a leveleiket, a tölgy makkja nem érik be. Az erdő nem tud megújulni – vélik a szakemberek

Nem jó hír: nincs ellenségük?

– Más ide betelepülő, invazív fajokból arra lehet következtetni, hogy azok, amelyek nem pusztulnak el rögtön az elején és elkezdik „jól érezni” magukat, akkor azok maradni is fognak, hiszen nincs ellenségük – mondta a pécsi muzeológus.