Címlap Hírek Nem sikerült:...

Nem sikerült: csak csütörtökön lehet eredménye az előválasztásnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lassabban halad a vártnál a számlálás – közölték az előválasztás lebonyolítói.

Ma reggel 10 órakor országszerte húsz különböző helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása

A szavazatszámlálás azonban az előzetesen vártnál lényegesen lassabban folyik, ezért mind a sajtó, mind a ti türelmeteket is kérjük

– közölték a szervezők.

Az általános választásokkal szemben az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítik – írták. A szavazás során a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat is (“becsippantás”), majd a választók a hitelesített szavazólapokon adták le a szavazatukat az urnákba. A nem hitelesített szavazólapokon leadott szavazatok érvénytelennek minősülnek, így kizárva a csalás lehetőségét. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban “becsippantott” szavazólapokat ekkor “kicsippantják”, vagyis összevetik a hitelesített szavazólapok titkosított hashgyűjteményével, hogy megállapítsák a szavazólapok hitelesítésre kerültek-e, így megállapítva, hogy a rajtuk szereplő szavazat érvényes-e. Ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe – magyarázták.

Jelenleg az 1 008 076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak “kicsippantani” a szavazatszámlálók – tették hozzá.

Szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani.

A fentiek miatt kimondható, hogy ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye. Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt – mondták.

A 444 úgy tudja,

túl sok a szavazat, viszont túl kevés az önkéntes és a szavazatszámláló; az előválasztás lebonyolítása teljesen kimerítette a bizottság erőforrásait. Vannak olyan körzetek, ahol több ezer szavazat hitelesítésére és megszámlálására alig 4-5 ember jut.