Címlap Gasztro Ilyen volt a ...

Ilyen volt a pécsi sörbojkott és a kánikula, ami nem a hőséget jelenti!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kánikula időszaka pontosan meghatározható és nem függ a hőmérséklettől. Július 22-én, Mária Magdolna napján kezdődik és augusztus 24-ig, Bertalan apostol napjáig terjed, időtartama 34 nap. 1922 emlékezetes kánukulai időszak volt, ugyanis ekkor volt a pécsi sörbojkott. Sem volt ennyi ittas ember a városban, mert sör helyett bort ittak.

 

A kánikula a Szíriusz csillag latin nevéből (Canicula, azaz „kiskutya”) származik, mivel a mediterrán országokban a nyár beköszönte a Szíriusz felkeltével esik egybe. A szíriusz nyár közepén, a legnagyobb hőség idején jelent meg először az égbolton. Az egybeesés miatt a rómaiak azt feltételezték, hogy a csillagkép okozza a nagy meleget. Így lett tehát az igazán forró időszakok neve kánikula.

Fürdőzők a kánikula idelyén a Balokányban 1922

1922-ben Pécsen komoly problémák merültek fel a kánikula idején, amikor a sörgyárak árat emeltek, ezért pécsiek sörbojkottot hirdettek.

„A kánikulát sör nélkül alig tudtuk elképzelni. Mert ilyen pokoli hőségben bort inni nem kellemes. Még vízzel keverve sem. Jégbe hűtött sör illik a kánikulához. De hát ki tehet arról, hogy a sörgyárosok, amint mondják, kénytelenek voltak a sör árát emelni. A gyáros tudja, hogy kénytelen volt emelni, a fogyasztó nem hiszi el, így marad a sör a vendéglősök nyakán s így marad a pénz a fogyasztó zsebében”.

A csendes sörbojkottnak már meg is van az első afférje. Tegnapeste egy jókedvű pécsi polgár illuminált állapotban tért haza. Félórai munka után beletalált a kulcslyukba és beesett a szobába. Felesége korholni kezdi:

— Mégse járja ily részegen hazajönni.

— Nem vagyok én részeg anya— csak csendes sörbojkottot tartok.

— Látom. És ha szabad kérdeznem, mitől rúgtál be?

— Bortól, mert hát csak kell valamit inni ebben a rekkenő hőségben.

 — Szóval borra pazarolod a drága pénzt.

— Pazarolni. Ilyet már ne mondj asszony, mert a bor sokkal is olcsóbb, mint a sör. Inkább spóróltam!” – írja 1922-ben a Dunántúl.

Munkás napilap

„Pécsett a közönség által megindított bojkott-mozgalom változatlanul tovább tart, a Vendéglőkben, kávéházakban,

sör alig fogy.

Egyes vendéglősök, akik a sörár emelkedése előtt szereztek be sört, nagyobb mennyiségben, hogy a sör meg ne romoljon, a tizennyolc koronás ár helyett a régi tíz koronás áron kínálják a sört a vendégeknek é s még így sem fogy. Mindenesetre az árak limitálásának leghelyesebb módja, ha a közönség maga kényszeríti a gyárakat arra, hogy szerényebb haszonnal elégedjenek meg, hisz oly könnyű a közönség helyzete e kérdésben, csak nem kell sört fogyasztani. Elvégre sör nélkül még igazán meg lehet élni!” – írjta a pécsi szociáldemokrata párt hivatalos lapja, a Munkás.

Sörözők kánukula idelyén