Címlap Baranya Pécsiek is se...

Pécsiek is segítenek megtalálni a kiszáradt patakokat, folyókat a világban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiánypótló és rendkívül hasznos applikációt találtak ki a Pécsi Tudományegyetem kutatói.

Olyan okostelefonokra, ingyenesen letölthető alkalmazást fejlesztettek, amivel több tízezer kiszáradóban lévő vízfolyást regisztrálhatunk Európában és Dél-Amerikában

Az applikáció neve: DRYRivERS és az adatgyűjtésben segít.

Ingyenesen letölthető:

A Google Play és az App Store áruházakból, a letöltési linkek és használati útmutatók a projekt weboldaláról ( http://www.dryver.eu/citizen-science ) is elérhetőek.

Célja pedig: A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, és nem áll a kutatók rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy a folyamat hatásait megértsék. Az adatgyűjtést ezt segítené.

Így lehet használni:

Nincs másra szükség, mint (1) megadni a helyet, (2) kiválasztani a mederben tapasztalható aktuális állapotot (áramló víz, különálló medencék, vagy száraz patakmeder), (3) és készíteni egy fotót. A felhasználó a telefon GPS-ének segítségével meghatározhatja az aktuális pozícióját, de akár a térképen is kiválaszthat új vagy már korábban rögzített helyeket. Nem kell aggódnia, ha éppen nincs hálózati lefedettség, amikor az útjába akad egy patak. Az új hely vagy rekord rögzítése után egyszerűen el tudja menteni a rögzített adatokat, és később, amikor újra csatlakozik az internethez, fel tudja tölteni azokat az adatbázisba.

A DRYRivERS alkalmazással rögzített minden megfigyelés nyilvánosan elérhető a DRYvER projekt honlapján ( https://www.dryver.eu/app ), a regisztrált felhasználó a saját adatait a weboldalon keresztül szerkesztheti, újakat adhat hozzá, egyes időszakokra szűkíthet, illetve a későbbiekben saját aktivitása révén játékokban, kihívásokban vehet részt, és elismeréseket, jelvényeket gyűjthet.