Címlap Baranya Súlyos halpus...

Súlyos halpusztulás Orfűn: süllők, harcsák, amurok az áldozatok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Megfordult a víz” a Hermann Ottó-tavon: az orfűi Pécsi-tó szomszédságában lévő meseszép vízből a napokban rengeteg döglött halat emeltek ki. A jó hír: megállt a pusztulás.

Mindig szomorú, amikor ilyen hírrel, ilyen képekkel találkozik az ember, főleg az, aki szereti a természetet. A gyönyörű, vadregényes Herman Ottó-tavon ugyanis súlyos halpusztulás történt a napokban, rengeteg uszonyos teteme került a vízfelszínre.

Valószínűleg az időjárás tett be a halaknak

A hatóságok kivizsgálják a halpusztulás okát, de információink szerint szinte biztos, hogy nem vízszennyezésről van szó: az időjárás, a fronthatás, a hirtelen légnyomásváltozás tett be a kopoltyúsoknak. Tudni kell, hogy a Herman Ottó-tó elég sekély, így sokkal hamarabb oxigénhiányos állapot alakulhat ki. A halpusztulást mutató képeknél volt is olyan hozzászóló, aki jelezte, az utóbbi napokban „nagyon be volt állva a tó”, más a vízforgatást, a levegőztetést hiányolta.

Csónakokkal szedték ki a döglött halakat a tóból

A Pécsi-tóról kapott vizet a Herman

A kialakult helyzetre reagálva megnyitották a szomszédos Pécsi-tó zsilipjét, hogy friss, oxigénben dús vizet kapjon a Herman. A Pécsi-tavat üzemeltető Orfű-Pécsi-tó Nonprofit Kft. ügyvezetője, Rács Zoltán lapunk érdeklődésére elmondta, mintegy 5-6 centit engedtek, ami a másik, jóval kisebb tónak nagy segítség: 18-20 centivel emelkedett a vízszint.

Sajnos kapitális harcsák is elpusztultak

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi hal pusztult el, de a konténerekben látható tetemek számából, a méretekből több mázsára lehet következtetni. Elsősorban süllők, harcsák és amurok voltak az áldozatok között, de akadt néhány busa is, valamint jócskán döglöttek a keszegek is. A nagybajuszúak között sajnos kapitális, 30-40 kilós darabokat is látni – nagy kár ezekért a gyönyörű harcsákért!

A jó hír, hogy a halpusztulás megállt. Bár még mindig találnak néhány elpusztult uszonyost, jól láthatóan a víz is felfrissült, megélénkült: mozognak a halak, vannak rablások. Jócskán maradt élet (és hal) a Herman Ottó-tóban!

Egy éjszakai peca után gyönyörű teríték lenne

Az 1967-1969 között elkészült Herman Ottó-tó az orfűi tórendszer harmadik tagja, a Pécsi-tó és a Kovácsszénájai-tó között terül el. A 30 hektáros területével a második legnagyobb a négy vízfelület közül. Nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról, Herman Ottóról kapta, számos vízimadárfajnak, ritka, védett állatoknak is élőhelyet ad. A tó gátjától északra a hegyoldalban két barlang található: a Füstös-lik és a Kis-füstös-lik.