Aki egyszer járt arra, esetleg pecázott rajta, tuti beleszeretett
Címlap Állatvilág Túlélte a hal...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétségbeejtő képeket láthattunk tavaly augusztusban a Herman Ottó-tóról, amikor „megfordult a víz”, s emiatt az orfűi Pécsi-tó tőszomszédságában lévő meseszép vízből rengeteg döglött halat emeltek ki. Nagyon jó hír, hogy szerencsére túlélte a katasztrófát a tó, pezseg benne az élet.

Aki járt már a Herman Ottó-tónál, az tudja, hogy az maga a csoda! Meseszép a környezet, a béke szigete a víz és a körülötte lévő, erdő borította terület is.

Tavalyi fotó: Csónakokkal szedték ki a döglött halakat a tóból

A vadregényes tó tavaly nyári halpusztulása, amiről a Pécs Aktuál is beszámolt, sokakat kétségbe ejtett. A képek sokkolóak voltak, sorra teltek meg a konténerek szebbnél szebb halak, harcsák, amurok, busák, süllők tetemeivel. Félő volt, hogy egy időre befellegzett a Hermannak, ami pedig sok pecás kedvence – a látottak alapján úgy tűnt, hogy egy ideig csendes, halott lesz a vízfelület.

– Nagy örömünkre abszolút nem így van! – mondta a Pécs Aktuálnak a tó egyik szerelmese, Bóra Áron, aki rendszeresen horgászik a Hermanon. – A víz valóban kapott egy pofont, de mostanra magára talált. A legnagyobb veszteség a süllőállományt érte, az amurok és a busák száma is jelentősen csökkent, s bár sok harcsa elpusztult, de szerencsére maradt még belőlük, a pontyok pedig szinte teljes mértékben átvészelték ezt az időszakot. Nagyon sok a keszeg, gyönyörűek a bodorkák. Ráadásul iszonyú finomak, ízletesek a Herman Ottó-tó halai. Dolgozunk rajta, hogy minden így maradjon!

A tavalyi halpusztulásnak több oka is volt, gyakorlatilag összejött minden, aminek nem kellett volna összejönnie: a sekély víznél könnyen megtörtént a baj az időjárás, a fronthatás, a hirtelen légnyomásváltozás, az oxigénhiány miatt. A Herman Ottó Horgász Egyesület vezetősége azóta mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő – ennyire talán még sohasem vigyáztak a tóra.

Aki egyszer járt arra, esetleg pecázott rajta, tuti beleszeretett

– Beszereztük a megfelelő eszközöket, mérjük a víz oxigénszintjét, hőmérsékletét, a vízszintet, folyamatosan monitorozzuk a helyzetet – mondta Biró Zsolt, az egyesület elnöke. – A Magyar Országos Horgász Szövetség felé leadtuk az igényünket két aggregátorra és négy levegőztetőre, reméljük, hogy ezeket is be tudjuk majd szerezni. Az elpusztult halak pótlását is megkezdtük már, pályázati támogatással tavaly süllőket telepítettünk, amit idén is folytatunk, továbbá keszegfélék és csukák is kerülnek a tóba. Emellett kidolgoztunk egy programot a 2022-es és a 2023-as évre, amelynek keretében még szebbé, tisztábbá, kulturáltabbá kívánjuk tenni a tavat és környékét, ennek már most megvannak a látványos eredményei. Nagyon örülünk annak, hogy sokan segítenek nekünk ebben a munkában, ezt másképp nem lehetne csinálni!

Örülünk neki, mert ezt a csodát meg kell óvni az utókornak!