Címlap Hírek Újabb COVID-k...

Újabb COVID-kórházat nyitnak Pécsen? Csordultig megteltek a klinikák betegekkel

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Napokon belül újabb "koronavírus ellátó központra" lehet szükség Pécsett - értesült lapunk, a megyei kórházban lévő csaknem betelt.

Közel egy hónapja jelezte már a PTE Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője, hogy „beteginvázió” van a járvány miatt, annyi a COVID-os beteg, hogy alig tudják őket ellátni. Emiatt, vagyis a leterheltség miatt pedig rendkívül sokat kell várni a többi betegnek.

Október végén írtuk meg, hogy a brutális emelkedő megbetegedések miatt újra megnyitják a Koronavírus Ellátó Központot (KEK) is, teljes kapacitással.

Csordultig betegekkel

Lapunk most arról értesült, hogy tovább romlott a helyzet. Bár a betegek ellátását semmi nem veszélyezteti jelenleg tudomásunk szerint, elsősorban a szakemberek heroikus munkájának köszönhetően, napokon belül betelik a KEK is, ha ilyen ütemben érkeznek a koronás betegek, ahogy eddig.

Nem megerősített források szerint

a Honvéd Kórházban lehet egy újabb „koronavírus ellátó központ”, a hozzánk eljutott információk szerint napok óta a kórház átalakítása, felkészítése folyik, különféle osztályokat helyeznek át máshová az intézményen belül.

Leépítés, átütemezés, kiköltözés

Ezt az információt erősíti a PTE KTK Reumatológiai és Immunológiai Klinika tájékoztatása is, amely bejelentette, hogy

„a járványügyi helyzet változása miatt a fekvőbeteg ellátásban átütemezésre kerül sor, mely érinti mind a felvehető betegek számát, illetve a betegellátás helyszínét is”.

Fokozatosan leépítik a fekvőbetegellátást az Akác utcai tömbben ezen a héten, a fennmaradó betegeket pedig az új telephelyükre viszik át, ami „a PTE II.sz. Belgyógyászati klinika területén lesz, annak harmadik emeletén, az eddig „Diabetológiai Osztály” helyén” – jelentette a klinika. További részleteket IDE KATTINTVA lehet találni.

800 ágyról beszéltek tavasszal a KEK-ben

Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke tavasszal még azt nyilatkozta, hogy összesen több mint 800 ágy áll rendelkezésre a betegek fogadására a pécsi Koronavírus Ellátó Központban, a szükséges eszközök, technikai feltételek, személyi feltételek is rendelkezésre állnak, így regionális és interregionális szinten is támogatni tudják a betegek ellátását. Most nem tudjuk, hogy ez az ágyszám változott-e tavasz óta, azaz a pár nappal ezelőtti teljes megnyitáskor.

Kérdéseinkkel megkerestük az egyetemet és hivatalos tájékoztatást kértünk. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy mikor érik el a pécsi kórházak a kapacitásaik határát, különösen úgy, hogy a járvány még nem tetőzött.

Hivatalosan – a járvány kezdete óta máig – 2730 koronavírusos beteget tartanak nyilván Baranyában a kormányzati tájékoztatási központ térképe szerint. A szakemberek erősen valószínűsítik azonban, hogy nagyságrendekkel több beteg lehet valójában itt a megyében is.

Amint megérkezik a PTE, vagy az Operatív Törzs válasza, beszámolunk róla.

(Borítóképünk illusztráció, tavasszal készült a KEK kialakításakor)