Címlap Hírek Újabb háború?...

Újabb háború? Készültségbe helyezték a hadsereget Szerbiában

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megemelték a harckészültség szintjét november elsejével is a koszovói történések miatt – közölte kedden a szerb honvédelmi miniszter. Miloš Vučević arról is beszélt

Szerbia egy komoly ország, és éppen ezért senkinek nem kell háborús játékokat játszania.

„Mi nem dőlhetünk hátra, de a párbeszédet szorgalmazzuk – mondta Vučević. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a katonaság készen áll Aleksandar Vučić valamennyi meghagyását teljesíteni, hogy megvédje Szerbia polgárait, beleértve a Koszovóban élő szerbeket is, és efelől senkinek ne legyenek kételyei.

Pár napja pilóta nélküli drónok figyeltek meg a biztonsági zónában két kaszárnyát

Ha megismétlődik, lelőjük azokat. Minden ország ezt tenné hasonló helyzetben – mondta Ana Brnabić kormányfő. A kormányfő a hadsereg készültsége kapcsán azt mondta, sok külföldi tényező szeretné tudni, mi a terve Szerbiának abban az esetben, ha meg kell védenie a szerb lakosságot Koszovóban. A Szerbiai Rádió és Televíziónak kiemelte, “megőrizzük a békét és igyekszünk megőrizni a biztonságot”.

20 év után újra háború?

Koszovó és Szerbia között az elmúlt 23 évben sem volt túl nagy egyezség, de most már katonai csapásoktól is tartani lehet – írja a Világgazdaság.