Címlap Arc Egymásba simu...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 30 éve faragja, festi és csiszolja Horváth László azokat az ölelkező állatkákat, embereket és motívumokat, amiket aztán a falra is kitehetnek a fajáték kedvelői. Az ország minden pontját bejárt faformáló kézműves, aki egyébként biológia- és rajztanár, munka után állni neki hobbijának.

Készülnek az anyamacska picinyei

– Sok embernek okoz örömöt a fából készült figurák látványa és maga a játék is – mondta Horváth László, vagy ahogy sokan ismerik, Fapaci Laci. A baranyai Szentlászlón élő, 62 esztendős férfi 1991-ben készítette az első állatkát kislányának.

A magyar kultúra motívumai is megtalálhatóak egy-egy fali képben

– Az anyaggal való bánásmódon keresztül közelebb kerülök a természethez, a természet által pedig a Teremtőhöz, a teremtett világhoz is. Mert ezt valahogy kaptam és ez adatik, hogy ezt csinálhatom. Amikor ezt csinálom, azt csinálhatom, amit szeretek – mondta.

Először megrajzolja, majd felskicceli, kifaragja és festi

A bükk- és cseresznyefából készült játékokat alapos tervezés után kezdi faragni László. Itt ugyanis 1 milliméter hiba is számít, akkor már nem illeszkednek egymásba az elemek.

Aprólékos munka, de a vásárok kedvelt darabjai Fapaci Laci alkotásai

– A festést szeretem talán a legjobban. Gyönyörű, ahogy a pácot beissza a fa és azzal élővé válik a figura – tette hozzá a kézműves, aki végezetül olívaolajjal keni be a játékokat, hogy bababarát maradjon.

Sok évig bírják, működik és nagyon szeretik

Ölelkező nyuszik: gyerekek és felnőttek is szívesen játszanak vele


– Érdekesség, hogy ezeknek a daraboknak a fonákja is megvan festve. Tehát nemcsak az eleje mutat jól, hanem a darabkák külön-külön is mutatósak – magyarázta a részletgazdagságát egy-egy játéknak László.

Nemcsak a fa megmunkálása, hanem annak festése is nagy precizitást igényel

Szép élményt ad

Horváth László Finnországban lett a fa szerelmese, azóta a baranyai Szentlászlón élőket is megbabonázta

Játszhat a felnőtt is, ha pedig kirakta, akkor falon levő kép barátságot üzen


László a ’90-es években Finnországban látta, hogy mennyire szépen és nemesen bánnak a fával. Szerinte az már megszólítja az ember lelkét. Azóta az a célja, hogy kis figuráival, meseszerű képeivel ő is hasonlót érjen el gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.