Címlap Hírek VÉGRE! Felújí...

VÉGRE! Felújíthatják a romos, tettyei színészházat, művészek központja lenne

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kávézó, kiállítótér, könyvtár, művészeti műhely is lesz a Tettyén. Legalábbis ezt szeretnék kihozni a 120 éves épületből, ami egykoron színészek lakhelye volt. A Pécs Aktuál most megszerezte a terveket! Mutatjuk!

Nagy visszhangot keltett a Pécs Aktuál cikke, amiben az egykor szebb napokat is megélt tettyei romhalmazról írtunk.

„Van egy jó tervünk!”

– kaptuk a választ, mi pedig utánamentünk, hogy mi is az pontosan.

ILYEN LEHET!

Művészek központja lehet

– Bár a projekt az elején tart, de elmondhatjuk, hogy a házat csak kulturális célokra lehet használni. Így azt tervezzük, hogy itt lesz a “tettyei rajziskola” nevű alkotóház, pécsieknek és vendégművészeknek – reagált korábbi cikkünkre P. Horváth Tamás önkormányzati képviselő.

Szebb napokat is megélt már az épület

A ház felújításához a terveket az Ybl-díjas Gettó Tamás készítette tavaly októberben. Ezeken jól látszik, hogy komolyan gondolják a felújítást, csak még pénz nincs hozzá.

“Szerencsére nem lehet eladni!”

– Az épületet szerencsére nem lehet eladni. A magánvillát – a pécsi városházán található okirat szerint – egy pécsi ügyvéd ajándékozta az önkormányzatnak azzal a feltétellel, hogy a

telek és a rajta álló épület a közcélt szolgálja.

Így az önkormányzat keze meg van kötve, hiszen a korábbi tulajdonos ezekhez a feltételekhez kötötte az adományozást. Végakaratában egyértelműen fogalmaz,

ha nem tartják be a végrendeletet, akkor fel kell kutatni a tulajdonos leszármazottjait, és vissza kell nekik adni az ingatlant

– mondta lapunknak P. Horváth Tamás.

Az épület külseje is visszaállítható az eredeti állapotba.

– A Tettye városrész napjaink pécsi „Montmartre”-ja, számos pécsi művész lakó- és alkotóhelye.

A pécsi művészek alkotóközössége egyesületi formában szeretné megmenteni a színészházat

– A színészház felmérése a PTE hallgatóinak bevonásával történt. A felmérési terv alapján – jelen tanulmány részeként – elkészült az adottságokat és a tettyei rajziskola szakmai programját is körvonalazó hasznosítási javaslat vázlatterve – mondta a Pécs Aktuálnak Gettó Tamás Ybl-díjas építész.

 – Pályázatból valósulna meg a felújítás, szerencsére nincs annyira rossz állapotban, mint amennyire látszik. Ez egy csodaszép épület lehet, ha sikerül pályázati lehetőséget találni a felújítására – tette hozzá P. Horváth Tamás.