Címlap Hírek Egykor színés...

Egykor színész csillagok lakták, ma romhalmaz a Tettyén álló épület

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécsi Ildikó, Végvári Tamás, Fodor Zsóka, Péter Gizi, Ifj. Latabár Kálmán, Bálint András – néhány név azok közül, akik színészként megfordultak az egykor fénykorát élő színész házban. Az 120 éves épület most romjaiban hever.

Az egykor patinás épület a szocializmusban elvesztette szépségét. A Tettye szállóról az átépítés során az ornamentikákat és a díszítéseket eltávolították, nyílászárókat kicserélték a tetőt átépítették, így az épület homlokzata jellegtelen lett.

Alig maradt valami régi fényéből

Ennek ellenére a kor elvárásának megfelelt, így 1962 szeptemberében beköltözhettek a Pécsi Nemzeti Színház színészei. A korabeli sajtó többször beszámolt frissen végzett színművészetisekről, akik remekül érezték magukat az apró, komfort nélküli szobákban. Két szinten 15 szobácska, szintenként egy közös fürdővel és két toalettel.

A színész ház 2009-óta önkormányzati kezelésben van

2018-ban terveztek egy szerkezeti megerősítést, mert a torony süllyedni kezdett. De a renoválás azóta sem valósult meg. A házat feltörték, jelenleg is nyitva áll. A mozdítható tárgyak egy részét elvitték, a szanitereket összetörték.

Egykor szebb napokat is megélt a ház

1963 nyarán a Dunántúli Napló újságírója Bertha Bulcsú (háromszoros József Attila-díjas magyar író, publicista) meglátogatta a lakókat és arról érdeklődött, hogy telt el az évad.

Pécsi Ildikót éppen nagymosás közben találta:

„Vége a szezonnak? Még nem egészen — mondja, s közben lelkiismeretesen locsikálja a ruhákat a lavórban. Újra elővettük a Mayát, melynek a színházban, a szabadtérin és tájon is lesz még néhány előadása. De a Mayán túl számomra mindennek vége. Napozgatok, mert a festék megártott a bőrömnek, szóval tatarozom magam. Filmezés közben egész nap lefestve járkálok, s ez egészségtelen…

Film? Három filmben, a „Legenda a vonaton”, „Isten őszi csillaga” és az „Aranyember” című produkcióban játszottam. Keleti Márton „Hattyúdal’című filmjében kaptam egy érdekes szerepet… (Főszerepben: Páger Antal, Sztankay István, Bodrogi Gyula (a. szerk))

Az első évad, milyen mérleggel zárult? Kiemeli a ruhát a vízből, megcsavarja, s közben az ablakon kiszökik a pillantása. Elméláz.

Pécsett a Cyranóban Roxant, a Mayában a címszerepet, Liliomban a Marikát s az Othel- lóban Byancát alakítottam…

— És a nyár? Filmezek és néhány napra ellátogatok majd a Balatonra és a Börzsönybe. Valami jó csendes zugot keresek, ahol pihenni lehet.”

– A 13-as szobában Végvári Tamás és Győry Franciska.

„Kopogunk az emeleti szoba ajtaján, mely néhány másodperc múlva nagy óvatosan, résnyire kinyílik.

Bozontos férfifej hajol felénk egy ágyról:

— Tessék…

— Egy riportot szeretnék!

— Akkor felkelünk. Húsz perc múlva jó…?

Amikor legközelebb kopogunk, már Végváriék is a reggeliző asztal mellett ülnek vendégestül. Kőműves Sándor, kinek édesapja a film- és színházvilágban közismert, együtt végzett Végvári Tamással és Győry Franciskával.

— Semmi érdekeset nem tudok mondani — folytatja Végvári Tamás. — Amikor Pécsre érkeztem, arra gondoltam, hogy jó lenne keveset és jól játszani. A Hamletnek nincs igaza, Ezer frank jutatom, Csacsifogat és a Liliom című darabokban játszottam, és Menotti operájában a néma Hugót…

— Jól érezzük magunkat — kapcsolódik be a beszélgetésbe Győry Franciska, s amikor várakozva megáll a ceruza a kezemben, néhány mondatot még hozzátesz:

-A közönség … Hát… a napokban jártunk a Kesztyűgyárban. Mindenki operettet és vígjátékot akart látni, a prózától idegenkednek. Ez nekünk nagyon furcsa. De a szezonnak vége, aztán irány Budapest! Érdekes, régi nyarakon mindig a Balatonra rohantunk, most pedig Budapestre, hiába nekünk Pest a szülőfalunk.

A pécsi színész házban lakott itt Bálint András is, aki első feleségét Uhrik Teodórát itt ismerte meg. 22 évesen 1965-ben mesélt erről:

— Én tulajdonképpen pécsi vagyok — meséli Bálint András. Itt születtem, édesapám a Belklinikán volt orvos. Három éves koromig a Vitéz – ma Szendrey Júlia (a szerk.) –  utcában laktunk. Édesanyám sokat mesélt arról, de én már nem emlékszem semmire, sem játékra, sem szomszédokra. Nem csoda, tizenkilenc éve eljöttünk onnét, azóta Pesten éltem. Pedig jó lett volna megfogadni anyám pécsi tanácsait. Ö mindig mondta, hogy ha itt eső van, csak deszkákon lehet átmenni az utca másik felére. Én meg már a társulati ülés utáni órákban bokáig érő vízben gyalogoltam fel a színészházba.

„A földszinten az egyik szobában a színház nyitó előadásának, Kálmán Imre: Bajadérjának „vezérkarát” találjuk: Pataky Ottiliát, Péter Gizit, Mester Istvánt, ifj. Latabár Kálmánt. Szövegkönyv a kezükben, amolyan kis „házi próbát” tartanak.

— Felugrottunk Kálmánnal látogatóba és ha már így összejöttünk, egy kis „pótpróbát” is rendeztünk — mondja Péter Gizi.

A Régi Pécs közösségi oldalán színészház régi fotóhoz így ír egy hozzászóló:

„Micsoda emlékek!  A Vas Zoli úri barátunk társbérletbe lakott a Péter Gizi színésznővel s egy gyenge pillanatában elhívott a Tettye étterembe és áthívott pár szabad estés színészt is. A Hotter pici herflizett, ment a műsor , csak hát akkor még kezdők voltunk a nagy bulik csak ez után jöttek ..”

A romos színészház fényképezésekor közelben belebotlottunk egy volt lakóba, aki minden nap itt száll le a 33-as buszról, hogy a Tettye sikátoraiban egy nagyot sétálva térjen haza Búza téri otthonába. Fodor Zsóka évek óta Pécsen lakik, a Tettye környék a kedvenc városrésze.

– 1964 óta szerelmes vagyok ebbe a városba, mert ide köt az első igazi szerelem. Sokat voltam itt a színészházban. Huszonévesen csöppentem bele a pécsi színházi életbe és estem bele Dávid Kiss Ferencbe, aki a Hamlet alakítása tett ismertté és a Víg színház tagjává – emlékezett vissza fiatal éveire Fodor Zsóka színművésznő, aki a fiatalabbaknak a Barátok közt sorozat, Magdi anyusaként lehet ismerős.

Mi lesz veled, színész ház?

Forrás: Régi Pécs, Dunántúli Napló