Címlap Hírek VIDEÓ! 334 km...

VIDEÓ! 334 km/h! Ennyivel száguldott az autó ezen a pécsi pályán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

10 köbcentis kategóriában érte el mindezt egy svájci versenyző!

Pécsett rendezték a 73. Körpályás Sebességi Európa Bajnokságot, ahol 11 országból több mint 160 autómodell állt rajthoz. Az elképesztő sebességre képes járművek közül egy svájci versenyző 10 köbcentis autója volt a leggyorsabb: 334 km/h-val hasított az uránvárosi pályán! Hihetetlen! 

A pécsi körpálya az egyik legjobb pálya – tartják a szakemberek

Magyarországon csupán két helyen, Kaposváron és Pécsett lehet ilyen versenyt rendezni. De hogy miről is szól a körpályás sebességi verseny? NÉZZÜK! 

Vigyázz, hangos! – szólt a kedves szervező figyelmeztetése, amikor két kisfiammal a pálya szélére léptem. Megszoktam már a hangzavart, de ez még számomra is erős volt.

Egy perc alatt olyan sebességet érnek el a kisautók, mint egy Forma1-es autó? IGEN!

– Ezek az autók robbanómotorral vannak meghajtva. A világrekord 347 km/h, de a pécsi pályán 345 km/h-val is mentek már – mondta Tamasoczki Tamás, szervező.

A pécsi körpályahíres a jó minőségéről, 2009-ben rendeztek már itt eb-t 

– Az 1 hektáros területen több pályát is ki lehet próbálni, amit még este is ki tudunk világítani. Van itt aszfaltos, terep-, de még körautózásra és körrepülésre is alkalmas pálya is. Ilyen komplexum, ahol egy helyen ennyi pálya lenne, nincs még egy Európában – mondta korábban Vasvári Pál, a Pécsi Ércbányász Modellező Klub autós szakosztályvezetője.

Egy külső szemlélő számára elképesztő a tempó és a hanghatás, amit ezek az aprócska, alig

1-3 kg-os járművek kiadnak magukból.

– A körpálya közepén egy drótkötél segítségével lehet ezeket elindítani, a versenyző az autójával együtt forog mindaddig, amíg lendületet nem kap az autó és magától is megy. Egy perc alatt van, hogy 100 kört is képes megtenni egy ilyen autó, mire eléri a 300 km/h-s végsebességet. Ez persze a nagyobb motorokkal ellátott autókra vonatkozik – mondta Tamasoczki Tamás.

Az idei versenyen a magyarok is remekeltek

11 országból 163 versenyző három napon át versenyzett. A magyarok csapatversenyben az élmezőnyben végeztek. Megszerezték a második és harmadik helyet.