Víz alá került a ház: a konyhapulton aludt, majd a garázs tetején menekült Patrik Belgiumban

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Életveszélyben volt a fiam! A lelkiereje, és jelenléte vitte tovább, hogy túlélje az áradást" - mondta Füsz Tibor a Pécs Aktuálnak. A hosszúhetényi férfi annak a fiúnak a nevelőapja, aki majdnem 24 órát töltött egy víz alá került házban Belgiumban. A szülők mobilon tartották a kapcsolatot fiúkkal. Bátorították és segítették Patrikot, hogy élve el tudja hagyni az elöntött területet. SIKERÜLT, a 19 éves fiú jól van és már szeretteivel is találkozott!

ÍME A MEGHATÓ FOTÓ AZ ELSŐ TALÁLKOZÁSRÓL:

Patrik és az első találkozás a szülőkkel

A 19 éves Patrik nyaralni érkezett nagybátyjához Belgiumba. A vakáció viszont egy nap alatt rémálommá vált.

– Amikor megérkeztek Belgiumba, már állt a víz több ingatlanban. Megkezdték az értékek kimentését – mesélte Füsz Tibor, hogy milyen állapotok fogadták fiát.

Próbálták menteni a menthetőt

– Amíg a felnőttek teherautókért mentek, hogy azzal mentsék az értékeket, addig Patrik a házban maradt. Két óra leforgása alatt viszont 1,5 méterre emelkedett a víz, amihez brutális sodrás is társult. Ekkor már nem tudtak visszamenni a fiamért – mondta Tibi.

Se víz, se villany nem volt a házban

– Éjjelre teljes sötétség borult a házra. Ennek ellenére addig tartottuk vele a kapcsolatot, amíg bírta a telefonja. A víz is körbevette – mondta Tibor.

A konyhapulton éjszakázott

– Egy párnája volt, amit a feje alá tudott tenni. Tulajdonképpen a konyhapulton éjszakázott mindaddig, míg a vállát el nem érte a víz – mondta az apa.

Pánikba estünk, amikor 3 méter magas vízszintet jósoltak

– Akkor estünk pánikba, amikor az előrejelzések még 150 centiméter szintemelkedést jósoltak a meglévő 150-re. Emellett hatalmas sodrás vette körbe a házat – mondta Tibi, aki ekkor mobilon próbált fiának tanácsokat adni.

– Azt tanácsoltuk neki, hogy ne hagyja el a házat, de akkor már olyan magasan volt a vízszint, hogy muszáj volt kimennie. Úgy döntöttünk, hogy jobb lesz, ha átmegy a szomszéd házba – mondta Tibi.

“Betört” a szomszédos, kétszintes házba

– Volt annyi lélekjelenléte, hogy a táskájából még ruhát is pakolt magának, amikor kiment a házból, majd elindult a garázs tetején át a szomszéd házba. Ez a ház kétemeletes volt, így fel tudott menni a második szintre. Ott is sötét volt, de ott már biztonságban volt. Itt, a szomszéd házban várta a mentést – mondta Füsz Tibor.

Életveszélyben volt és még a telefon is lemerült

Füsz Tibor a Pécs Aktuálnak azt nyilatkozta: borzasztó órák voltak, amikor lemerült a telefon.

Utolsó üzenetében elköszönt Patrik

– Nem tudom szavakkal elmondani, mit éltünk át. Öt-hat órán keresztül azt sem tudtuk mi van a fiunkkal – mondta Tibor, akitől SMS-ben már elköszönt a 19 éves fia.

Segítséget kértünk a konzulátustól a közösségi oldalon

Füsz Tibor a távolság miatt nem tudott mit tenni: folyamatosan telefonált és a közösségi oldalon kért segítséget.

– Le nem tudom írni azt az összefogást, amit kaptunk. Mentőegységek, helikopterpilóták, katonák telefonszámát küldték el nekünk. De a kint élő magyarok tudtak a legtöbbet segíteni – részletezte Tibi. Végül egy kétfős tűzoltóegység érkezett érte, székely magyarok – mondta Tibor.

Már át tudtuk ölelni egymást

– Minden rendben, át tudtuk ölelni egymást és átértékeltünk mindent – mondta Tibor, aki hozzátette, lelkileg nagyon megviselte a fiát az elmúlt pár nap.

Rossz a helyzet: az autópályákon villogva mennek a konvojok

– Mindenki felvonul, aki tud segíteni. Búvárok is összpontosítanak ezekre a területekre. De nagyon rossz a helyzet – tette hozzá Tibor, aki fiával egy nap alvás után indul haza Magyarországra.

Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki próbált segíteni. Köszönjük szépen – mondta Tibor.

Előző sztori

A törökverő Hunyadiról készül koprodukciós sorozat milliárdokból

Következő sztori

Kelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de a Dunántúlon végig sok lesz a felhő

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1