Címlap Hírek Volt, amikor ...

Volt, amikor hajnalban becsületkassza működött a pécsi boltoknál

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kilencvenes évek elejéig szinte minden ABC előtt hajnalonként ott állt ládákban a tejtermék és a friss pékárú. A boltokba ugyanis már ekkor megérkezett a friss élelmiszer. Rekeszekben rakták le a bolt elé a fuvarosok, és ott várta az eladót, hogy majd nyitás előtt behúzza egy kampóval a boltba. Volt azonban, amikor a pityókás fiatalok gyorsabbak voltak és megdézsmálták az árut.

Ifáról, Barkaszról és Roburról pakolták a boltok elé a friss árut, ami a Pécsi kenyérgyárból és a Baranyatejtől érkezett. Az értékesebb, úgynevezett drága apróárut – vaj, túró, tejföl, péksütemény – később, már nyitás után szállították ki, hogy megelőzzék a lopásokat.

„Tegnap 343 mázsa kenyér, 63 ezer zsömle, 77 ezer kifli, s délután újabb 25 ezer zsömle, 17,5 mázsa burgonyás kenyér került az üzletekbe.” – írta 1978-as riportjában a Dunántúli Napló.

A nyolcvanas évek közepére már egyre több volt a lopás.

„Az elmúlt napokban helyreállt a szállítási rend, rendszeresen reggel 6-7 óra között érkezik a tej úgy, ahogy a boltok azt a nyár közepén a Tejipari Vállalattól kérték. Megállapodtak ugyanis, hogy nem kérik korábban a szállítást, mert a nyitás előtt az utcán várakozó rekeszekből többször megdézsmálták az árut.”

Évente mintegy 200 000 forint értékű áru tűnik el a hajnali órákban Pécs különböző boltjai elé letett szállítmányokból

A járókelők is ludasak voltak, de kiderült, hogy

sokszor az igazi tolvajok az alkalmazottak, vagy a szállítók voltak.

A megyei élelmiszerkereskedelmi vállalat ellenőrzési osztálya megfigyelésekbe kezdett 1985-ben.

„Hajnali két órától nyolc ellenőr figyeli a különböző vállalatok szállítójárműveit — pontosabban szállítóit. Négy helyen álltunk, az Irányi Dániel téren, a Kossuth utcában, a Kórház téren és a Mecsek Aruház környékén.”

Így derült ki, hogy a szállítók már útközben nagy mennyiségben loptak.

1992-ben jött a változás, amikor egyik hétről a másikra a szállítóknak a boltok elzárt részeibe kellett betenniük az árut, mert a Király utcában kisebb balhét okozott néhány részeg garázdálodó fiatal.

Tejes hajnal. Nem kis bosszúságot okoztak a butikok, üzletek tulajdonosainak azok a „balhézó” fiatalok, akik a hétfőre virradó hajnalon a péécsi Király utcában a Borostyán Étteremtől kezdve a nemzeti színházig valamennyi kirakatot tejjel locsoltak le. A zacskós tejet az ABC-k elé lerakott rekeszekből lopták el az ismeretlen „locsolkodók”.

– számolt be a helyi sajtó a balhéról.

Foto: Urbán Tamás/Fortepan

Az internet népe így emlékszi vissza arra a korra:

„Édesanyám boltvezető volt és az 1970 – és évek vége felé bolt nyitás előtt többször kellett jegyzőkönyveznie a hiányt..”

„Hát igen ez bizalom kérdése volt. Elvittük és az árát ott hagytuk”

„Munkába menet, vettem minden reggel, bele tettem a ládába a pénzt, mindig meg volt, azok voltak az igazán szép idők.”

Hosszú ideig működött ez a rendszer, ezek szerint bevált, valahogy az embereknek eszükbe se jutott, hogy többet elvehetnek, mint ahogy kifizettek.”

„Fiatalok voltunk és éhesek, nem maradt pénzünk reggelre. Mi nem fizettünk érte, általában kiflit, zsemlét, kakatót, tejet vittünk el de volt. hogy kakaócs csiga, lekváros táska és túrós batyu is volt.”