Címlap Hírek Vonatozz brin...

Vonatozz bringával! Egyre többen kirándulnak így

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2021-ben minden korábbinál több, közel 700 ezer kerékpárjegyet váltottak az utasok a járatokra. Sőt, a Volánbusz Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratain idén újra elérhető a kerékpárszállítási szolgáltatás. Valamennyi HÉV-vonalon hétközben is díjmentesen lehet kerékpárt szállítani – számol be róla a bringazas.hu.

Pécsről hova? Mondjuk Villányba!

Ha még nem próbáltad, feltétlen tedd meg! Villányból könnyen elérhető a Nagyharsányi Szoborpark vagy akár a bátrabbak Siklósra és Harkányba is elkerekezhetnek védett, kerékpárosoknak kijelölt úton.

Hazánk számos további helyszíne, köztük hegységek, dombvidékek, alföldi folyóvölgyek kerékpárút-hálózata is egyre kiterjedtebb, ezért évről évre újabb kocsikat alakít át a MÁV-START kerékpárszállítás céljaira, és többek között Sátoraljaújhely, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg és Szeged felé jelentős kerékpáros kapacitással közlekednek távolsági vonatok, a regionális forgalomban pedig több vonalon közlekednek felújított Bzx kerékpárszállító mellékkocsik.

A Dunakanyar és a Pilis felé a szobi és esztergomi vonalakon az emeletes KISS motorvonatokon is vihető már kerékpár, a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-traint is ki lehet próbálni biciklivel is, sőt a felújított balatonfenyvesi kisvasúton is biztosított ezek szállítása.

Balatonhoz bringával?

Magyarország három legnagyobb tavához, a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz és a Fertő tóhoz az ország bármely vasútállomásáról, egész napra érvényes, távolságtól függetlenül egységesen 420 forintért megváltható kerékpáros túrajeggyel lehet könnyen eljutni.

Az automatából váltott jegy 5 százalékos, online vagy applikációból vásárolva pedig 10 százalékos kedvezménnyel érhető el. A Fertő tavi túrajegy például egészen Sopronig, sőt az Ausztria területén lévő Pomogyig is érvényes, de a Tisza-tavi túrajegy is érvényes a Hortobágyra történő kerékpárszállításhoz is.

A START Klub kártyacsalád tulajdonosai szombatonként továbbra is díjmentesen szállíthatják bringájukat bármely belföldi viszonylatban, a havibérletes utasok pedig hétvégente a bérlet érvényességi területén. A Magyar Kerékpárosklub tagjai részére 25 százalék kedvezmény jár bringajegy árából. Egyre több nemzetközi vonaton is lehetővé válik a kerékpárszállítás, többek közt Ausztria, Szlovénia, Erdély és a Felvidék felé. Hétvégente a héveken ingyenes a kerékpárszállítás valamennyi HÉV-vonalon.

Budapestről a Mátrára busszal és bringával egyszerre!

A Volánbusznál áprilistól újra elérhető a kerékpárszállítási szolgáltatás, a tavalyi évvel megegyezően a Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratokon. Az autóbusz hátfalára szerelt kerékpárszállítókon járatonként 3 kerékpár is szállítható.

A kerékpárszállítás további feltételeiről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/utazassal-kapcsolatos-tudnivalok/poggyasz-es-csomagszallitas