Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komár Vanessa ifjú építőművész kettő nagyobb díjjal lett gazdagabb kiemelkedő szakdolgozati diplomatervének köszönhetően.

Breuer Marcell- és a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara Díj

– Sokáig nem tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni, de a művészet mindig is vonzott. Egy kis kitérővel megkezdtem tanulmányaimat a PTE Műszaki Karán, ahol építőművészként diplomáztam. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy építészmérnöki szak, csak a kreatívabb oldalát fogja meg, de a kurzusok 90%-a szinte ugyanaz.

Koncepció szintjén összeállította diplomatervét: a Budapest–Pécs-vasútvonal Abaliget környéki maradványaira alapozva adott teret több különböző funkciónak, amivel elnyerte a Breuer Marcell-díjat.

Diplomamunkájában arra kereste a válaszokat, hogyan és miért alakul ki a kiüresedett épületek problematikája, illetve hogy milyen következményekkel jár ez a jelenség épített környezetünkre és társadalmi helyzetünkre egyaránt. Vanessa megvizsgálta az újrahasznosítás és a rehabilitáció lehetséges megoldásait, valamint az azokhoz kapcsolódó problémákat.

– Szabad kezet kaptunk, hogy hova és mit akarunk tervezni. Ennek a kivitelezéséhez rengeteg vizsgálat és kutatás kellett, mint például milyen az adott terület és mire van ott szükség. Szerencsére én rátaláltam az erdő mélyén ezekre a kis viadukt-maradványokra, ami nagyon megtetszett és azokkal próbáltam okoskodni.

Díjazták a kreativitást, az ötletet, a kivitelezést és azt, hogy milyen megoldásokat találtunk az adott problémákra.

– Én nagyon támogatom a műemlékvédelmeket és a diplomamunkám is valamilyen szinten erről szól. Várhatóan a TDK-n (Tudományos Diákkör) is készülök megmutatkozni, de ez még a jövő zenéje.

A díjakon kívül elnyerte a demonstrátori ösztöndíjat is, amivel egyetemi oktatójának tud segédkezni már a mesteri szak végzése közben.

Célja egy vállalkozás indítása és az, hogy elismert építész lehessen, de az oktatás elől sem zárkózik el!

Számomra ez nem egy szakma, hanem hivatás!

Vanessa munkája megtekinthető szeptember 28. és október 12. között a Széchenyi téren megrendezendő Poszterkiállítás keretein belül a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara jóvoltából.

A borítóképet fotózta: Nagy Alexandra