Címlap Interjú SORSOK PÉCSET...

SORSOK PÉCSETT! Baba helyett ajakbalzsammal vált valóra egy kislány álma

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Jótékony Nőegylet 27 éve segíti a nehéz sorsú, rászoruló gyermekeket és családokat. 

Az elmúlt esztendőhöz képest csaknem 30 százalékkal nőtt azon pécsi általános iskolások száma, akiknek az étkezését állja a Pécsi Jótékony Nőegylet. Ez azt jelenti, hogy immáron 17 iskolában 176 iskolás tízóraiját, ebédjét és uzsonnáját fizeti a civil szervezet a szülők helyett. Ami pedig egészen megdöbbentő, hogy minden rászorulóval személyes kapcsolatban is állnak a Pécsi Jótékony Nőegylet tagjai azért, hogy  megbizonyosodjanak arról, hogy az adomány forintok valóban a rászorulókat segítsék. Ezek a beszélgetések gyakran lelki támogatást is jelentenek a krízishelyzetben lévő szülőknek. Van kiút… Most arról beszélgettünk Földényi Gabriellával, az egyesület elnökével, hogy a legnehezebb helyzetben élő szülők hogyan élik meg a hétköznapokat.

„Könnyes lett az édesanya szeme, a kislány ajakbalzsamot kért baba helyett”

– Sok esetben egyedülálló édesanyákkal beszélgetünk, amikor egy-egy iskolába ellátogatunk. Ezen beszélgetések alkalmával sok mindenre fény derül. Emberi sorsok, családok, akiken segítünk így válnak a mindennapjaink részévé – kezdi Földényi Gabriella.

– Egy ilyen beszélgetésen egy ’30-as éveiben járó anyuka mesélt arról, hogy miként tudja egyedül nevelni egyetlen leánygyermekét. Vidékről költöztek be Pécsre egy jobb munka reményében. Igyekszik mindent megadni a gyermeknek, magára szinte semmit sem költ, nagyon egyszerű körülmények között élnek.

Az anyuka azt mondta, hogy

bevezették az „egyet kérhetsz-szabályt”, ami arról szól, ha boltba mennek, a gyermek csak egy dolgot kérhet. 

Egyik nap nem a szokásos kisboltba mentek. A nagyáruházban a kislány választott egy gyerekeknek készült ajakírt, majd amikor meglátta a  kedvenc babáját egy meséből, cserélni szeretett volna, de meglátta az édesanyja könnyes szemét és azt mondta, mégis jobb lenne a szájbalzsam. 

– Lemondott a babáról. Egy alsó tagozatos kislányról beszélünk – hangsúlyozta Gabriella.

Cukorbeteg édesapa, aki egyedüli neveli fiát

– Nemcsak anyukák, hanem apukák is a hétköznapok hősei tudnak lenni. Egy édesapa, aki súlyos cukorbeteg, nem veszi meg a gyógyszert, amit be kellene adnia magának minden áldott nap, inkább lemond arról, csak hogy tinédzser fiának többet tudjon nyújtani. 

Természetesen mi is segítünk neki, de a lelki teher, amit nap mint nap cipelnek ezek a családok, szívszorító – mondta Földényi Gabriella. – Amikor kiderült az apukáról, hogy betegége miatt amputálni kell a lábujját, a gyermek édesanyja faképnél hagyta fiát és a férfit is. Azóta egyedül neveli a fiút albérletben. Pár napja tovább kellett költözniük, ahol se hűtő, se mosógép nem nincs. Gyorssegélyt nyújtottunk nekik, tudtak venni jó állapotú, használt mosógépet és hűtőt – mondja a Pécsi Jótékony Nőegylet vezetője.

Anyuka takarítónő, kisiskolás gyermeke pedig a padokon alszik hajnalban

– Olyan édesanyáról is tudunk, akinek bár van munkája, gyermeke is jár vele „dolgozni”. Hajnalban kezd és olykor még késő este is dolgozik. Gyermekét pedig nem tudja kire hagyni. Sokszor a pici vele együtt megy hajnalban. Ha tud, akkor összetolt padokon pihen, majd fél hétkor már az iskolában van, ahol ül és vár addig, amíg megkezdődik az oktatás. A napközi után sem mehet haza, mert az anyuka még akkor is takarít, ilyenkor a gyermek vele van és várja, hogy végezzenek a munkával.

ÉJSZAKÁNKÉNT KÉTSZER KEL FEL, HOGY MEGNÉZZE, MENNYIRE HŰLT LE A LAKÁS

Csak annyit fűt, hogy ne fagyjanak meg – meséli Földényi Gabriella.

Egy hónapban másfél millió forint „A nekem nincs ebédem…” gyermekétkeztetési program költsége

A Pécsi Jótékony Nőegylet olyan közhasznú civil szervezet, amelynek adománygyűjtéssel teremtik elő a pécsi gyermekek étkeztetéséhez szükséges összeget. 

– A megnövekedett iskolások száma miatt most adománygyűjtő orgonahangversenyt tartunk Kertvárosban. A Pécsi Jótékony Nőegyletet a Pécsi Püspökség is támogatja a program engedélyezésével. Az orgonahangversenyen Radnai Tamás orgonaművész és Vida Lóránt harsonaművész lépnek fel. Arra kérünk minden, az egyesületünket szívesen támogató zeneszeretőt, hogy csatlakozzon hozzánk és a jegyek megváltásával segítse ezen családokat – mondta Földényi Gabriella.

A jegy ajánlott adományozási értéke 3000 forint. Helyszín: Pécs-Kertvárosi Szent Erzsébet-plébániatemplom. Időpont: április 7., vasárnap, 19 óra. Jegyek a helyszínen megválthatók, vagy a Nőegylet tagjaitól igényelhetőek, de a jegyigényeket Messengeren és az esemény oldalán is leadhatják.