Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

És ez még nem minden! Különleges idegenvezetést is tartanak a város egyik legidősebb botanikus kertjében, a Pintér-kertben. Az országosan egyedülálló parkban több mint 100 faj található a világ minden tájáról. Érdekességként pedig megcsodálhatjuk az 1920-as évekből visszamaradt eperpalánta-maradványokat is. 

Sokan elsétálnak mellette, pedig színes kapuja csábítóan hívogatja a természet szerelmeseit! Most mi is jó szívvel ajánljuk a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében található Pintér-kert legújabb programját, ahol izgalmas növényeket mutatnak be évszaknak megfelelően.

Pintér-kert

Minden hónap első péntekén 10.00 órakor idegenvezető kalauzolásával lehet megismerni a Pintér-kert Arborétumot! Miért érdemes betérni ide?

Pintér János banktisztviselő villája állt itt, a kertben pedig a világ minden pontjáról hozott növényeket ültetett

A kert kialakítója Pintér János (1879-1933), aki az első világháború idején a Tiroli Császári Vadászoknál szolgált. Természetjáró, alpinista és botanikai érdeklődésű ember volt. A háború után nyugalmazott banktisztviselőként, 1926-ban kezdte el növények telepítését – nosztalgiával gondolva a Tirolban szerzett élményeire. Amatőr botanikusként komoly dendrológiai gyűjteményt hozott létre, örökzöld gyűjteményes kertet kialakítva (Forrás: Pintér-kert)

Pintér János 1926-ban kezdett növények gyűjtésébe és egészen haláláig gyűjtötte, majd ültette a különleges örökzöldeket. A pécsi banktisztviselő szentimentális tájképi kertet hozott létre, ahol a növények mellett mesterséges várrom, fa pavilon, két vízmedence, valamint több szobor is megtalálható.

Orchidea fajok, bánáti bazsarózsa és ázsiai fajok egy helyen

A kilátóból igazán szép panoráma nyílik Pécsre

A látogatók kanyargós utakon, lépcsőkön haladva barangolhatják be a kertet, megcsodálva a fás- és lágyszárú növényeket. A kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is. Jelentős értéket képviselnek az orchideafajok.

A következő túra március 1-én, péntek 10:00 órakor indul

A program részét képezi a kert középső részén elhelyezkedő Mecsek Kiállítás megtekintése is, amelynek során a résztvevők egy audiovizuális installáció segítségével átfogó képet kaphatnak a Mecsek természeti és kultúrtörténeti értékeiről, valamint a legfontosabb kirándulási célpontokról.