Aki nem oltatja be magát, annak nem fizetik a tesztjét az adófizetők – közölte a kormány

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményben reagált a kormány az alapvető jogok biztosának állásfoglalására, amely szerint jogsértő, hogy az oltatlan betegeknek saját költségen kell PCR- és antigéntesztet végeztetniük a rehabilitációs és elektív ellátások előtt.

A kormány nem ért egyet az ombudsmannal, az ingyenes oltás mellett ugyanis a kormány szerint az adófizetőknek már sokba kerül, hogy azt is ingyen teszteljék, aki nincs beoltva.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint “Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást.”

A kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

A kormány szerint – szemben az ombudsman véleményével – éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható.

Ugyanakkor az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi. A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR-teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével

– tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Előző sztori

Hihetetlen: a birkózó Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

Következő sztori

Keményebben harcolnak a lengyelek a magyar pedofiltörvényért, mint az itthoni fideszesek!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1