Címlap Koronavírus Első oltás: v...

Első oltás: vizsgálták, milyen az immunválasz az idős embereknél

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Prof. Dr. Jakab Ferenc a Virológia Pécs közösségi oldalán hívja fel a figyelmet arra a pénteken megjelent friss tanulmányra, melyben az idősebb, 80 év feletti korosztályt vizsgálták.

Olyan személyeket (összesen 165 önkéntest) vontak be a felmérésbe,

akik megkapták a Pfizer vagy az AstraZeneca vakcina első oltását. (Nagyon fontos itt kiemelni, hogy az első oltás után végezték a vizsgálatot.) Mind az antitestek szintjének emelkedését, mind pedig az úgynevezett sejtes immunválaszt megvizsgálták az érintetteknél.

Azt találták, hogy a Pfizer esetében 93%, míg az AstraZeneca oltásnál 87%-ban alakult ki antitest válasz a tüske fehérje ellen.

Ehhez nagyon hasonlóan a sejtes immunválaszban is emelkedést tapasztaltak; az oltottak 12%-ában és 31%-ában mutatkozott változás. A sejtes immunválasz erősebb volt az AstraZeneca oltást követően, amit feltételezhetően az adenovírus kiváltotta adjuváns (hordozó anyag) hatásnak tulajdonítanak. A tanulmányban szerepelt 8 olyan személy is, akik előzetesen átestek a fertőzésen. Az ő esetükben az első oltás után még jelentősebb antitestes és sejtes immunválaszt írtak le.

Fontos megjegyezi, hogy hasonló eredményt hozott egy másik tanulmány is, ahol a fiatalabb korosztály körében is jelentősebb anitest választ találtak az első mRNS oltást követően akkor, ha már a fertőzésen túlesett személyeket vizsgálták!

Azaz, az idősebb emberek esetében mind a Pfizer, mind pedig az AstraZeneca oltás jelentős antitest szint emelkedést eredményezett már az első oltás után is! Ezzel párhuzamosan a sejtes immunválasz is megjelent, amely az AstraZeneca oltás esetében erősebb volt! Az immunválaszt még jelentősebben fokozta egy átvészelt fertőzés. Az látszik, hogy mind a két vizsgált oltás esetében már az első oltást követően is jelentős immunválasz alakul ki, de a második oltás nélkülözhetetlen, hiszen ez eredményezi a maximális immunválaszt és a teljes védelmet a súlyos lefolyású fertőzésekkel szemben.

Kiemelt képünk illusztráció.