Címlap Baranya Gyerekek oltá...

Gyerekek oltása: zajlanak az engedélyeztetési folyamatok

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elindultak az engedélyeztetési folyamatok, így reménykedhetünk, hogy szeptemberig megkaphatják a fiatalok is az oltást - hangsúlyozta a pécsi háziorvos, aki élőben reagált a pécsi szülők kérdéseire. Nézzük, mik voltak ezek!

Vigyük-e iskolába, óvodába a gyereket?

– Jó „felszereléssel” indulnak nekik a gyerekek a közösségnek, életkorukból és szervezeti sajátosságukból fakadóan – mondta Dr. Sándor György, aki hangsúlyozta: nem a gyerekek tartják fent a koronavírust tünetmentes hordozóként.

Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek veszélynek kitéve,

de minden elővigyázatosságot betartva jelentősen csökkenthető a megbetegedés.

Aki közösségbe megy, találkozhat olyannal, aki nincs beoltva? Nagyszülő vagy szülő?

Ha bármilyen légúti tünetei vannak a gyereknek, akkor ne találkozzon a nagyszülőkkel. Ugyanakkor, ha a nagyszülők már átestek mindkét oltáson, akkor az ő védettségük lényegesen jobb.

Ha nincs ovi, nincs iskola, akkor játszótér se legyen?

– Egy légúti vírus egy nevetéssel is átadható – mondta Dr. Sándor György. Majdnem ugyanakkora eséllyel kaphatja el a fertőzést az a gyermek, amelyik óvodában, iskolában van, mint amelyik a játszótéren játszik a társával.

Ez a populáció a legkevésbé érintett a fertőzésben

Közösségbe visszakerülve viszont náthás tünetek előfordulhatnak. Ha koronavírusos lesz a gyerek 10 év alatt, akkor

  • köhögés
  • láz (10 év alattiaknál)
  • hasmenés
  • fejfájás (10 év felettieknél) jelentkezhet.

Mi segíthet megelőzni a bajt?

A D-vitamin megfelelő és folyamatos adagolásán túl más olyan készítmény, ami gyógyszerként segíthet a gyerekeken, nem ismert. Megfelelő táplálkozás, testmozgás és friss levegő.

A gyerekek immunrendszere nem gyenge

– Hiába van a kezükben a szájuk, az immunrendszerük nem gyenge – mondta az orvos. Arra kell figyelni, hogy a minimálisan elérhető védelmi szabályt be kell tartani. Szellőztetni kell az óvodákban, fertőtleníteni és testhhőmérsékletet mérni.

Többszervi gyulladás mennyire gyakori a gyerekeknél?

Tízezerből kettő lezajlott betegség után 2-4 héttel jelenhet meg, de olyannál is előfordulhat, akik csak kontaktok voltak. Ritkán fordul elő, de minden járványcsúcs után, amikor a legnagyobb számú beteg van, azután 2-4 héttel kimutatható. Várhatóan a következő egy hónapban lehet majd ilyet észlelni.

Mik a tünetek?

  • bőrkiütés
  • kétoldali kötőhártyagyulladás
  • elesettség
  • rossz közérzet

10 év körüliek lehetnek érintettek, de nem zárja ki azt, hogy más korcsoportban is előforduljon.

A teljes interjú a Pécs Aktuál közösségi oldalán érhető el:

Pfizer már tesztelte az oltását fiatalokon,

azaz a 12-15 évesek között – mondta Dr. Sándor György pénteken a lapunknak adott interjújában. Abban reménykednek az orvosok, hogy szeptemberig megkezdhetik a 18 év alattiak oltását is.