Címlap Egészség COVID-19 vs. ...

COVID-19 vs. allergia

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már szerdán felhívta a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra, hogy az enyhe idő miatt több allergén növény pollenje megjelent a levegőben, egyes területeken ezek akár tüneteket is okozhattak. Mivel fontos, hogy az allergiát a felső légúti megbetegedésektől és az új koronavírus tüneteitől meg tudjuk különböztetni tájékoztatót készítettek.

Baranya megye területén is mérhetően megjelentek az allergén növények pollenjei a levegőben. Igaz, még alacsony koncentrációban, ám az allergiásoknak érdemes készülni arra, hogy a pollenszezon idén korábban kezdődik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót készített, az allergia és a koronavírus eltérő tüneteiről.

A jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelten fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a Covid-19-megbetegedés tüneteitől. Erről szombaton a Tisztifőorvos közösségi-oldalán egy ábrát is közzétettek, amelyen felsorolták a Covid-19 és az allergia gyakori, ritka, néha előforduló és nem jellemző tüneteit.

Eszerint a koronavírus gyakori tünetei: a láz, a száraz köhögés, a légszomj és a fáradtság. Ezzel szemben az allergiások gyakori tünetei az orrfolyás, a tüsszentés és az asztmás nehézlégzés. Utóbbi, az asztmás nehézlégzés például a koronavírusnál nem jellemző tünetnek számít. Allergia esetén az egyik nem jellemző tünet a hasmenés, ami a koronavírus-fertőzésnél ritkán előfordul. További nem jellemző allergiás tünetek az izom és izületi fájdalmak, a torokfájás és a mellkasi nyomás, amelyek a koronavírus esetén a néha észlelt tünetek között szerepelnek.

Kiemelt képünk forrása a Tisztifőorvos facebook oldala, ahol az ábra teljes terjedelmében elérhető.