Címlap Koronavírus Kiderült, hog...

Kiderült, hogy elkaphatjuk-e kétszer ugyanazt a mutációt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már most jóval több fertőzött lehet Magyarországon, mint ami a hivatalos adatokban látható – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Rusvai Miklós. A virológus szerint kevés az esély arra, hogy ha valaki újrafertőződik, akkor ugyanazt a mutációt kapja el.

Rusvai Miklós virológus úgy gondolja, hogy már most jóval több fertőzött lehet, mint ami a hivatalos számokban látható. Ennek hátterében pedig az állhat, hogy nagyon sokan kevés tünettel vagy tünet nélkül esnek át a fertőzésen, így nem is tesztelik őket. Jelenleg 30 százalék fölötti a pozitív tesztek aránya, ami azt jelenti, hogy legalább öttel meg kell szorozni a mostani napi adatot.

Rusvai Miklós szerint nagyon sok lesz a fertőzött, a napi 15 ezret biztos, hogy meg fogja haladni a friss esetek száma több napon vagy héten keresztül is, de jóval kevesebb lesz a beteg, a kórházban ápolt, a lélegeztetőgépen lévő és a halott is. Ezt azzal magyarázta, hogy az omikron egy nagyobb fertőzőképességű, de gyengébb megbetegítő képességű koronavírus-változat, ugyanakkor a kettő közé nem szabad egyenlőségjelet tenni.

A szakember a Metropolnak pedig arról beszélt, hogy kicsi az esély rá, hogy ha valaki újrafertőződik, akkor ugyanazt a mutációt kapja el. Például kevés esély van rá, hogy valaki alfa után alfával három hónapon belül fertőződött volna, de persze ez sem kizárható teljesen. Úgy véli, hogy aki novemberben megfertőződött a deltával, annak esélye sincs arra, hogy újra a deltával megfertőződjön, mivel az omikron lassan teljesen kiszorítja.

(via portfolio.hu)