Címlap Egészség Követendő pél...

Követendő példa? Kemenesi Gábor maszkot hord és másokat is arra buzdít

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi virológus szerint továbbra is fontos a maszkviselés és a távolságtartás.

Van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől, az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását – írja legújabb posztjában Kemenesi Gábor pécsi virológus.

Kemenesi szerint a delta variáns terjedése óta már közismertté vált az a tudományos tény, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust.

Ez azt is jelenti, hogy az oltatlanok, vagy a fokozottan veszélyeztetettek, illetve azok, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem, most a delta variáns által tüzelt negyedik hullámban könnyebben elérhetőek a vírus számára.

Továbbra is fontos a maszkviselés

A szakember úgy véli, hogy a maszkviselés és a távolságtartás továbbra is fontos a közösségi terekben (így például a közösségi közlekedés során) és nagy gyülekezések alkalmával.

Szintén ajánlott minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed (mint most is) – írja Kemenesi az európai járványügyi hatóság egyik dokumentumára hivatkozva.

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez

– tette hozzá.

Meddig tarthat a járvány?

Írt arról is, hogy meddig tarthat a járvány.

Virológusként bátran állíthatom, a járvány sajnos addig tart, amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani – legnagyobb eséllyel itt születnek ugyanis az újabb variánsok, melyek a vakcinált társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani. Ez újabb és újabb hullámokat vethet, ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet és be nem áll egyfajta egyensúly – várhatóan amikor a világ nagy része már immunizálódott

– osztotta meg álláspontját.

(Borítókép: Getty Images)