Jusztina

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miért a fiatalok? – Ez vár ránk a következő időszakban

Négy-öt hét múlva a kórházi kezelések száma várhatóan nőni fog, ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is – írják a pécsi virológusok.

A fiatalok érintettségének az okai pedig leegyszerűsítve az alábbiak:

  • a tünetmentesek, enyhe tünetesek lehet nem is tudják magukról, hogy betegek
  • az idősek elővigyázatosabbak
  • a fiatalok kevésbé elővigyázatosak, sok helyen fordulnak meg, így ez elősegíti a terjedést

Más országokban megtapasztalt minta szerint tehát ez csupán a kezdet, és a következő szakaszban a fertőzési láncolatok terjedésével a fertőzések nagyobb számban érinthetik az idős korosztályt is. Kifejezetten fontos tehát most odafigyelni rájuk – figyelmeztetnek a virológusok.

Jön a tél, mi lesz?

Nem tudjuk, de sejthető, hogy semmi jó – mondják a virológusok.

Hirdetés

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) infografikája a különböző korcsoportok érintettségéről

Az már ismert tény, hogy a vírus kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, ráadásul az aeroszolizált terjedés is alátámasztást nyert. Az emberek mozgásmintázata a hidegebb hónapokban a zárt terek felé, általános immunállapota és az a tény, hogy a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike (Kivétel ez alól a MERS, ahol telejsen más folyamatok mozgatják az esetek megjelenését) szezonalitást mutat, erősen megkongatja a vészharangot.

Az emberi koronavírusok szezonalitása. A téli hónapok erőteljesebb terjedést biztosítanak. Ennek számos oka van, de a légúti vírusok széles skálájára hasonló hatással vannak

A forgatókönyv végső kimenetele így főként rajtunk áll. A fent felsorolt hatások és folyamatok mindegyike tompítható megfelelő társadalmi odafigyeléssel. Most az utca emberén múlik, hogy mennyire engedi mélyre gyűrűzni a vírust a populáció különböző korcsoportjaiba vagy a krónikus betegséggel rendelkező emberekhez és később mekkora teher nehezedik majd a kórházakra, ezzel együtt pedig a mindennapi életünkre – zárják soraikat a szakemberek.

A floridai megbetegedések korcsoportonként, időskálán ábrázolva. A hőtérkép világosabb négyzetei több esetet jelentenek. Jól látszik az első hullám homogenitása a második hullám összetettebb korcsoport-időbeli mintázatához képest
Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Túl sokat hibáztak a komlói fiúk

Következő sztori

Indul a Pannon Filharmonikusok új évada

Legutóbbiak innen: Koronavírus

bool(false)