Apollónia

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Város Mindenkié Pécs Csoporttal sem áll szóba a polgármester

Pedig igen kitartóan és udvariasan próbálkoznak hetek óta. Ez a szervezet komolyan harcolt a fideszes városvezetéssel korábban, tüntetésektől sem visszariadva.

Hirdetés

Igen csak izgatottan, várakozással telve várta a tegnapi polgármesteri videós monológot a Város Mindenkié Pécsi Csoport.

Ez az a civil, jogvédő szervezet, amely igen sok borsot tört az előző, fideszes városvezetés orra alá és sokszor álltak ki – tüntetéstől sem visszariadva – azokban az esetekben, amikor szerintük jogtalanság érte a város legkiszolgálatottabb lakóit, társadalmi csoportjait. Ők voltak azok, akiknek komoly szerepe volt abban is, hogy végül nem lett semmi az úgynevezett Schlauch-programból, amely a város gettóit szántotta volna fel nem éppen finom eszközökkel az előző városvezetés idején – például a Zsolnay Vilmos úton. Nem egyszer a testükkel védték meg ezeket az ingatlanokat és az ott nyomorban élőket.

Most nagyon úgy néz ki, hogy az új városvezetéssel sem harmonikus a viszony, ennek oka pedig az, hogy hiába “üldözik” kérdéseikkel az új polgármestert, egyelőre nekik sem sikerült válaszra bírniuk Pécs vezetőjét.

Most egy újabb Facebook posztban fakadtak ki emiatt. Ebben azt írják egyebek mellett, hogy

  • “Nem kaptunk választ arra, hogy milyen stratégiával rendelkezik az önkormányzat a járvány által okozott szociális és gazdasági károk enyhítésére!
  • Továbbra sem tudjuk, hogy elindult-e az okozott és várható károk felmérése!
  • Nem ismert, hogy milyen eszközökkel készül a pécsi önkormányzat a város rászoruló lakóinak megsegítésére!
  • Nem tudjuk azt sem, hogy miért nem kerültek felolvasásra és megválaszolásra kérdéseink!

Önkényes polgármesteri tájékoztatás

“Az Online Városinfó a krízishelyzetben létrejött kétoldalú önkormányzati kommunikációs csatorna” – írják, hozzátéve:

Ha a város civil közösségei által feltett, a veszélyhelyzetre reagáló szociális intézkedésekre vonatkozó kérdések elsikkadnak, akkor a tájékoztatás egyoldalúvá és önkényessé válik.

“Reméljük, ez nem érdeke a pécsi önkormányzatnak!

‘Élhető és lakható Pécs’ – ez volt Péterffy Attila jelszava választási kampányában. Ehhez az kell, hogy a város megkezdje egy olyan szociál- és lakáspolitika kidolgozását, amely megtudja előzni egy szociális katasztrófahelyzet felszínre törését. Pécsnek szolidárisnak kell lennie minden lakosával – írják posztjukban.

Szóval nagyon csalódottak, nem ezt várták az új polgármestertől, és erről egy válasz-kommentben írnak bővebben, így:

Épp azért fájó, hogy nem válaszolnak, mert már nem a Fidesz vezeti a Városházát. Ha létrehoznak egy csatornát, ami arra szolgál, hogy kérdéseket tegyünk fel, akkor a szelektálás – főleg abban az esetben, ha a kérdés többezer rászorulóvá váló pécsi lakost érint – minimum necces… Főleg úgy, hogy ezzel párhuzamosan a kevés kérdésre hivatkozva kéthetenként lesz mostantól városinfó. Nem szarkeverés, hanem csalódottság szól belőlünk.”

📢 Ma egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ Péterffy Attilatól az Online Városinfón!👉 Nem kaptunk választ arra, hogy…

Közzétette: A Város Mindenkié Pécs – 2020. április 29., szerda

Azt is írja a szervezet, hogy “nem volt könnyű dolgunk az elmúlt 5 évben, zárt ajtókat fárasztó döngetni. Most abban bízunk, hogy az ellenzéki önkormányzat nyitott a pécsi civil közösségek bevonására, nem csak mert fontos nekünk, hogy meghallgassanak, hanem azért is, mert sok esetben naprakész, gyakorlati tapasztalaton alapuló tudásunkkal tudnánk segíteni a munkájukat”.

Mindez pedig azért igazán fontos – vélik a civilek, mert nagy bajba kerülhet a város.

“Az önkormányzatnak nem csak a pénzében vannak erőforrásai, hanem lakásaiban, intézményeiben, munkatársaiban, civil közösségeiben. Mi ezek felhasználásra tettünk javaslatot egy hónapja az önkormányzatnak. Ha akkor elindul az egyeztetés, akkor ma nem kéne arról beszélnünk, hogy felmérték-e egyáltalán a helyzetet, amivel szembenéznek”

– tették hozzá a “trolloknak” adott válaszban.

Hirdetés

Előző sztori

Mellár Tamást zavarja, hogy szakmai véleményét csak a szakma hallgatja majd

Következő sztori

Részben kinyit a Vásárcsarnok szerdától

Legutóbbiak innen: Közélet