Címlap Közélet Akvapark: éve...

Akvapark: évekig nem lehet belőle semmi, ismerte be Péterffy – ha egyáltalán sikerül valaha is pénzt szerezni rá!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egész ötlet kérdéses: egyelőre ugyanis se pénz, se befektető nincs. Úgy néz ki, hogy csak vaktöltényekkel lőnek a pécsiekre, de azokkal viszont nagyon.

Bár a Pécs Aktuál majdnem egy héttel a „nagy bejelentés” előtt megírta a nagy bejelentést, ez egy csöppet sem zavarta meg a város első emberét és alpolgármesterét abban, hogy

látványosan kommunikálja azt, hogy „elindult a pécsi akvapark tervezése”. Ez azonban nem indult el, mivel ehhez semmilyen feltétel nincs meg – amit egyébként maga a polgármester is elismert,

de hivatalos közleményében erre már nem tért ki, és ráadásul – vagy véletlenül, vagy szándékosan, de – félreérthetően is fogalmazott. Így viszont az a látszat alakulhat ki a híreket csak felületesen követő pécsiekben, hogy van előrelépés a régen áhított akvaparkkal kapcsolatban, miközben valójában nincs semmilyen érdemi elmozdulás, mert még mindig csak annak a pénznek az elköltése történik, amiből már az előző városvezetés is vastagon költött.

Most mindössze annyi csak az újdonság, hogy a városvezetés elkölt további 80 millió forintot az akvaparkra címkézve. Ha ugyanis ezt a pénzt nem költenék el, akkor vissza kellene fizetni az államnak.

De nézzük, hogy pontosan mi is történt.

Árulni a reményt

A városházabarát propaganda, és a városháza saját kiadványa olyan lendülettel esett neki a pécsi akvapark kommunikációjának, mintha erre utasítást kaptak volna. Szakmailag ugyanis nehezen indokolható, hogy például napi három „cikket” is megjelentessenek ugyanarról a témáról. Márpedig ez történt, ami igen jól jött Péterffy Attilának, aki szintén példátlan energiával, lelkesedéssel és hirdetéssel ugrott neki a témának – még kommentelt is saját posztja alá, sűrűn hivatkozva „saját” médiumára.

A letaglózó intenzitású kommunikációból arra lehet következtetni, mintha

Azt a látszatot igyekezne kelteni a városvezetés, hogy komoly előrelépés történt az akvapark ügyében. A valóság viszont sajnos nem ez!

Pusztán annyi, hogy újabb 80 milliót költ el a városvezetés tervpályázatra, ami azt jelenti, hogy az építészek ötletelhetnek arról, milyennek képzelnek el egy pécsi komplexumot. A több tízmillió forintot pedig így szeretnék elkölteni – az önkormányzat sportcégén, a PSN Zrt.-n keresztül:

Péterffy is elismerte: évekig nem fog történni semmi

A 80 millióba kerülő pályázat elindítását erősen vitatta az ellenzék, amely szerint

előbb látni kellene, mennyi pénz és milyen forrásból állhat rendelkezésre Pécsnek az akvaparkra, csak ezt követően lehetne érdemben is nekiállni bárminek – így akár egy ötletpályázatnak is.

Most ugyanis még azt sem lehet tudni, mekkora a takaró; így pedig nyújtózkodni sem érdemes, mert az egész csak egy drága álmodozás – magyarázták. Mindezek miatt miatt inkább egy elterelő akciónak tartják az egész kommunikációs offenzívát és újabb tízmilliók elköltését, mint valós és érdemi munkának. Ezt hivatalosan is szóvá tette a pécsi ellenzék, de nem hatották meg érveikkel Péterffy Attilát.

Különösen érdekes, hogy miért kell most 80 milliót elkölteni lényegében ötletekre a városnak, miközben maga a polgármester is elismerte, hogy még a legjobb esetben sem fog történni semmi évekig a pécsi akvaparkkal kapcsolatban. Ezt egészen pontosan így magyarázta el:

Ha megmaradna a pénz, vissza kellene fizetni az államnak

Érdemes tudni, hogy Pécs eredetileg 500 millió forint kormányzati forrást kapott arra a Modern városok program keretében 2016-ban, hogy érdemben is előkészíthessék a pécsi beruházást: ebből a pénzből végezhettek kutatásokat, talajvizsgálatokat, stb.

A fideszes városvezetés végül 350 milliót „elkutatott” a pénzből, vaskos tanulmányt és helyszínjavaslatot összeállítva a végén; és 150 milliót hagytak az új városvezetésre, amely tulajdonképpen elölről kezdte az egészet.

Most tehát a maradék pénz „kiszórása” folyik, a kormánnyal kötött szerződés értelmében ugyanis a nem felhasznált pénzt bukja Pécs; azt vissza kellene fizetni, vagyis nem használhatnák. Így viszont a döntés értelmében elkölthetik pályázatra.