Címlap Szórakozás Akvapark: lát...

Akvapark: látványtervekkel ámítanák a pécsieket?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Exkluzív információkat sikerült megtudnia a pécsi akvaparkról a Pécs Aktuálnak. A terv egyelőre inkább tűnik politikai kommunikációs akciónak, mint valós és életképes tervnek, ugyanis nem a szokásos menetrendet követné az önkormányzat, hanem a végével kezdené az egészet.

Péterffy Attila választási programjában is hangsúlyos szerepet kapott a pécsi akvapark ügye. Ennek felgyorsításáról beszélt a városvezető és arról, hogy neki majd sikerülni fog megépíteni, mert az előző városvezetés csak értelmetlenül szórta el a pénzt, konkrét lépést nem tettek, hogy legyen a városnak élményfürdője. Ki is nevezett erre a feladatra egy tanácsadót havi egymillióért, de hogy ez a bizonyos Török Ottó mit is csinált eddig, arról csak nagyon kevés információ áll a nyilvánosság rendelkezésére.

Már csak kicsit kell várni és kiderül, mi a terv

– tudtuk meg Ruzsa Csabától, Pécs gazdasági alpolgármesterétől, akit szerda reggel a Tüskésréten kaptunk el.

A Pécs Aktuál viszont az alpolgármester szűkszavú kommentárja mellett más információkhoz is hozzájutott.

50 milliárdos álmot árulnának?

Lapunk úgy tudja, egy legalább 50 milliárdos csomagot akar kommunikálni a pécsi városvezetés hamarosan: ugyanis nemcsak egy „mezei” akvaparkról szeretnének beszélni, hanem egy olyan élményfürdőről, amit összekötnének egy multifunkciós csarnokkal, uszodával és egy minimum 4 csillagos szállodával is. Tehát egy több ezer négyzetméteres komplexumról szólnak az elképzelések.

A kommunikációs terv szerint mindezekre egy „tervpályázatot” írhatna ki az önkormányzat, ami lényegében azt jelenti, hogy

szép, színes látványterveket rajzoltatnának a pécsieknek,

aminek az a célja, hogy minden városlakó láthassa: „ilyet szeretnénk, így nézne ki” az egész komplexum, ha a kormány segít.

80 millió maradt, el kell költeni

A Pécs Aktuál úgy tudja, körülbelül 80 millió forintnyi állami pénz maradt még arra, hogy Pécs előkészítse az akvaparkot. Eredetileg minderre 500 millió forintot hívhatott le a PSN Zrt, és máig derekasan le is hívtak ebből már több mint 400 milliót. (Ennek a pénznek a nagyját egyébként még az előző városvezetés idején költötték el a projekt előkészítésére, kutatófúrásokra – ahogy arról részletesen írtunk is korábban; de az új városvezetés is költött már belőle – a szerk.)

Úgy tudni, ezt a megmaradt és felhasználható 80 milliót szeretné „kivenni” az önkormányzat, és a „tervpályázatra”, illetve a projekt előkészítésére elkölteni.

Információink szerint ide képzelték el az akvaparkot (kép forrása: Google)

Álomgyilkosok

Ha lapunk információi pontosak, akkor kommunikációs tervként remek a fenti elképzelés, hiszen ha ügyesek a kommunikátorok, akkor viszonylag rövid idő alatt az a kép alakulhat ki a pécsiekben: hogy

„Na végre! Elkezdődött az akvapark építése”

Majd végül – ha nem sikerül erre 50 milliárdos kormányzati pénzt, támogatást begyűjteni, akkor – a Fidesz-kormány lehet a hibás, amiért megöli a pécsiek álmát.

Jó a terv, de rossz a sorrend?

Az általunk megkérdezett fejlesztési szakértők szerint abból is látható, hogy „nem komoly” tervről lehet szó, hogy hibás a sorrend. Először ugyanis nem kommunikálni és látványterveket rajzoltatni szoktak egyes projektekben – magyarázzák, hanem tárgyalni, és begyűjteni a forrásokat, vagy legalább ezekre aláírt megállapodásokat, minimum szándéknyilatkozatokat. Látniuk kell ugyanis a valós befektetők körét és a nagyságrendileg pontos költségvetést. Csak azután állnak neki egy projektnek, hogy látják ezeket a kereteket és a program főbb határait.

Tehát nem megálmodnak valamit, kitalálnak egy összeget, hanem addig nyújtóznak, ameddig a takaró ér, és a keretekhez tervezik az álmot; nem fordítva.

Abban mindegyik szakértő egyetértett, hogy önmagában egy pécsi akvaparkot – bármennyire is akarják a pécsiek – nem érdemes építeni, az ugyanis nem lenne képes fenntartani önmagát, ráfizetéses lenne. Ha pedig olyat akarna építeni a város, ami legalább 250-300 kilométeres körben nincs, az a mai árak mellett tízmilliárdos tétel lenne önmagában; a vendégek pedig 8-10 ezer forintos napi belépőkre számíthatnának.

Szerintük ugyanakkor jó gondolat az, hogy az élményfürdőt össze kell kötni más szolgáltatásokkal is – négyévszakos uszodával, szállodával, rekreációs infrastruktúrával, stb. -, mert enélkül szinte biztosan ráfizetéses lenne a projekt, de még ezekkel együtt is kockázatos lehet.

Azon is érdemes lenne elgondolkodni – tették hozzá, hogy olyan létesítményre lenne szükség, amelynek egy része – élményelemekkel együtt – nemcsak a nyári szezonban, hanem télen is használható.

Lapunk úgy tudja, jövő héten konkrét bejelentésre készül az önkormányzat a pécsi akvapark ügyében. Ott leszünk, tudósítunk majd az eseményről.