Eufrozina, Kende

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átadták a feltupírozott Ferencesek utcáját

/

Még 2019 tavaszán az előző városvezetés kezdte el a Ferencesek utcájának munkálatait, amelyet végül 2020. nyár végére sikerült is befejeznie a jelenlegi vezetésnek. Az elkészült és teljes mértékben megújult sétáló utcát avatta fel Péterffy Attila, Pécs polgármestere augusztus 27-én.

Július végén már lehetett látni az alagút végét a felújítási munkálatokat illetően.

Augusztus végére a maradék apró-cseprő munkálatokat is sikerült elvégezniük a szakembereknek, így ennek örömére 27-én birtokba vehették a pécsiek a sétálóutcát. Az átadón Péterffy Attila, Pécs polgármestere tartott beszédet, ami után Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette az utca fejlesztésének részleteit.

Péterffy Attila elmondta, hogy az előző városvezetésnek köszönhető, hogy ez a projekt létrejött. “Időben felismerte az előző vezetés azt az igényt, hogy a 25 éve omladozó sétáló utca nem maradhat akkori állapotában” – tette hozzá a polgármester.

Hirdetés

Felismerték, hogy mekkora igény van a Ferencesek utcájának felújítására, megkomponálták magát a projektet, majd forrást kerestek és találtak is rá. Ez ma, az ő kezdeményezésük eredményképp született meg

– mondta el Péterffy Attila

Hozzátette: reméli, hogy a közös munka gyümölcse, a felújított Ferencesek utcájának új képe nem a hosszasan húzódó, poros és zajos munkálatokra fogja emlékeztetni a pécsieket, hanem hogy a város ismét egy „méltó, felújított utcával gazdagodott”.

A projekt egy koordinált közmű cseréjével indult: az utca gázvezetékeitől kezdve a víz- és szennyvíz vezetékeket, illetve az elektromos és telekommunikációs hálózatot is felújították. Ezeket még 2018 és 2019-ben befejezték az érintett cégek. Remélhetőleg a következő 25 évben ezekhez a közművekhez és az utca burkolatához nem kell majd hozzányúlni – tette hozzá Péterffy Attila.

Az útburkolat is alapjaiban alakult át, a Jókai tértől kezdve egészen a Váradi Antal utcáig, keresztben és hosszában, a komplett beton alapot újra rakták, amikre végül rákerült a vadonatúj térkő.

Külön újdonság az utcában – és nem volt része az eredeti projektnek – régi kandeláberek cseréje, ami Fürj Csabának, pécsi önkormányzati képviselőnek köszönhető.

Ezen utcai lámpák cseréje hónapokkal a projekt végezte előtt már elkészült, a kivitelező minőségi és hatékony munkájának köszönhetően.

Péterffy Attila továbbá elmondta, hogy külön elsőbbséget élvezett az a cél, hogy a Ferencesek utcájában élő és vállalkozást üzemeltető emberek naprakész és pontos információban részesüljenek a felújítási munkálatokat illetően, hiszen az ő mindennapjaikat érintette leginkább a zajos munka.

A Ferencesek utca két új dologgal bővült még, ami az ott sétálók érdekeit szolgálja: az egyik a zöldesítés a másik pedig a biciklis forgalom korlátozása a sétáló utcában.

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a közművesítést illetően 260 méteres szakaszon történt a felújítás. A zöldesítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy 21 kisebb-nagyobb növényláda szépíti az utcát, amikbe 14 darab, nyírt örökzöld-tölgyet ültettek. Mindezek mellett nagyjából 60 darab cserjét és másik 400 darab egyéb vegyes növényt ültettek el.

Ezek a fák egyelőre kisebbek, de remélhetőleg a speciális talajnak köszönhetően idővel megnőnek. Ezután pedig az utca klímáját is teljesen megváltoztathatja.

– Továbbá 16 darab új, kovácsoltvas testű, meleg fényű kandeláber világít majd sötétedés után– mondta el Csúcs Zoltán.

Maga a Ferencesek utcájának felújítása mindent egybevéve 268 millió forintba került, mely teljes mértékben uniós támogatásból valósult meg.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Betiltaná a bringázást a pécsi belvárosban a városvezetés

Következő sztori

Koronavírussal fertőzött szigetváriakról ír a polgármester

Legutóbbiak innen: Közélet

bool(false)