Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pedig törvény is kötelezi a pécsi városvezetést arra, hogy segítsen a szervezetnek, de nem igazán lehet velük érdemben is tárgyalni - panaszolja Varga István, akit korábban egyszerűen kiröhögtek a városi Közgyűlésen. 

A napokban remek előadást láthattak a Pécsi Roma Önkormányzattal kapcsolatban álló rászoruló roma családok – Fülöp Péter egykori helyettes kulturális államtitkár, Pécsről származó kaposvári színiigazgató jóvoltából – tudta meg a Pécs Aktuál. A családok a Jégkirályság előadást nézhették meg a Fővárosi Nagycirkuszban, amelyet ukrán művészek mutattak be.

Fülöp lapunk érdeklődésére közölte, régóta segíti és támogatja a pécsi roma közösséget, nagyon jó kapcsolatot ápol Varga Istvánnal, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével – a szervezet viszont most bajban van.

– Úgy értesültem, hogy a pécsi önkormányzat befagyasztotta azt az évi pár százezres programtámogatást, amelyet eddig kaptak a romák. Úgy gondoltam, segítek nekik, hogy a rászoruló családok ennek ellenére színvonalas, érdekes programokon vehessenek részt, amelyek nemcsak a szülőknek, hanem a gyerekeknek is élvezetesek lehetnek. Így kötöttünk ki a cirkuszban, amely a szívem csücske – magyarázta Fülöp Péter, aki megszervezte az egészet, így a romáknak egy fillérjébe sem került az élmény.

Ice Kingdom - Jégkirályság
Januártól egy ukrán társulat lép fel Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában, a Fővárosi Nagycirkuszban Jégkirályság című műsorával. A szünettel együtt 120 perces előadás egy varázslatos mesevilágba kalauzolja a közönséget. A bűbájos lények nemcsak piruetteket és jégtáncelemeket mutatnak be a jeges porondon, hanem lenyűgöző artistaszámokat és bájos kisállatokat is. A magyar cirkuszművészetet a világhírű, többszörös Guinness-rekorder érdemes művészek, a Rippel Brothers képviseli emelő számukkal. A Jégkirályság egy hangulatos program, amelyhez a kabátban helyet foglaló közönségnek forralt bort, meleg teát és puncsot szolgálnak fel.

Pécsi magánszemélyek és cégek fogtak össze, hogy összedobják a program költségeit, derűt és élményt adva ezzel ebben a nem könnyű helyzetben azoknak a pécsi családoknak, akik számára egy ilyen kirándulás most önerőből nem lenne finanszírozható – árulta el Fülöp Péter.

Amikor az ötlezgazdát arról kérdeztük, hogy kik voltak azok a nagyvonalú támogatók, akik lehetővé tették a pécsi családok budapesti utazását, Fülöp hangsúlyozta, nem a cégek vagy a magánszemélyek nevei a fontosak – ők amúgy is névtelenséget kértek -, hanem az összefogás és a segítő szándék.

– Amikor az ötlet felmerült bennem, az első szóra mindenki támogatólag mellém állt, pillanatok alatt összegyűlt a kiránduláshoz szükséges pénz.

Azt hiszem ez a nyitottság és segítőkészség a pécsiségünk nagy értéke, hogy figyelünk egymásra, hogy tudunk segítő kezet nyújtani azoknak a pécsi családoknak, akiknek most rosszabbul mennek a mindennapok és egy egy ilyen program reményt adhat

– tette hozzá Fülöp.

Nagy bajban van a Pécsi Roma Önkormányzat

Varga István, a Pécsi Roma Nemzetiségi önkormányzat vezetője a Pécs Aktuálnak azt mondta, komoly bajban vannak, amelybe önhibájukon kívül kerültek.

– A pécsi önkormányzattól egy olyan székhelyet kaptunk, amelynek a rezsiköltségei sokkal magasabbak, mint amit a pénztárcánk elbírna, és erről tud a városvezetés is. Hiába jeleztük ezt, érdemben eddig nem tudtunk tárgyalni a városvezetéssel, Péterffy Attila jelezte, hogy egész hónapban nem ér rá, az alpolgármestere pedig két időpontot is lemondott mielőtt sikerült vele beszélni, nem sok eredménnyel – magyarázta Varga.

Körülbelül 4 millió forintos rezsiszámlára kell számítania a roma önkormányzatnak évente – erről levélben értesítette a szervezetet a pécsi önkormányzat illetékes cége, a Pécsi Ellátó Központ. A város csak ennek alig harmadát hajlandó állni (1,2 milliót), pedig Varga szerint egy jogszabály alapján a pécsi önkormányzatnak kellene biztosítania a működéshez megfelelő ingatlant, mégsem teszik meg. Eleve csaknem három és fél évig tartott elintézni Péterffyékkel, hogy kapjanak egy székhelynek megfelelő irodát – közölte Varga istván.

„Úgy érezzük, hogy szívatnak bennünket, de ennek okát egyelőre nem tudtuk kideríteni”

– magyarázza az elnök, aki hozzátette, érzésük azért alakult ki, mert az irodának helyet adó épület főbejáratához máig nem kaptak kulcsot, a hozzájuk érkező vendégek, rászorultak – adott esetben kerekesszékes, vagy újszülötteteket cipelő kismamák – nem használhatják az épület főbejáratát, csak egy mellékbejáraton közelíthetik meg a roma önkormányzatot, ami megalázó; és szóba sem álltak eddig velük a pécsi városvezetők – véli az elnök.

„Úgy gondoljuk, szándékosan akarnak a pécsi városvezetők olyan helyzetet teremteni, hogy több milliós rezsitartozásunk alakuljon ki”.

„Ezt mindenképpen el akarjuk kerülni, és nehezen, de tudomásul vettük azt is, hogy a programtámogatást is beszüntette a pécsi önkormányzat”, aminek persze nem örültünk, de meg fogjuk oldani a kulturális programokat a rászorulóknak, nem adjuk fel – mondta Varga István, aki hozzátette: szomorú amiatt, mert a pécsi városvezetés elvesz tőlük, de bizakodó, mert olyan barátaik vannak, mint például Fülöp Péter, vagy más pécsi civilek és cégek.

Az elnök szerint a nemzetiségi törvény úgy rendelkezik, hogy a nemzetiségi önkormányzat székhelyét az adott városi önkormányzatnak kell fenntartania, de erről egyelőre érdemi tárgyalásra sem hajlandóak a pécsi városházán.

A kép kattintásra nagytíható!

Egyszerűen kiröhögték az elnököt

Az már korábban is látszott, hogy nem éppen harmonikus a viszony a nemzetiségi önkormányzat és a pécsi városvezetés között, legutóbb például egyszerűen kiröhögték Varga Istvánt a pécsi közgyűlésben a városvezető frakció tagjai, amikor felszólalt, hogy működési támogatást kérjen. Erről akkor részletesen is beszámoltunk ebben a cikkünkben, videóval is:

Az önkormányzat álláspontja

Lapunk írásban kereste meg a pécsi önkormányzatot. Azt kértük, hogy részletesen reagáljanak Varga István állításaira, mert szeretnénk bemutatni a városvezetés álláspontját is az ügyben. Eddig nem reagáltak! Ha mégis megteszik, mindenképpen beszámolunk róla.