Csoda történt Pécsett: létezik kedves párbeszéd városvezetők, ellenzéki politikusok és a városlakók között!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos tanulságot le lehet vonni a hétfő esti "Bringával a belvárosban" elnevezésű fórum után, amelyen a kerékpárosok mellett városvezető politikusok és ellenzéki képviselők is jelen voltak. A legfontosabb talán mégis az, hogy megtörtént, amire évek óta nem volt példa: mindenki kedvesen elbeszélgetett a másikkal. 

Fórumot szervezett a Zöld Bringások – Pécs csoport, hogy értékelni lehessen a Ferencesek utcai kerékpáros stopot, vagyis azt, hogy az önkormányzat elterelte (több kevesebb sikerrel) a bringásokat. Az est moderátorai két ismert aktivista: Simon Wintermans, a közismert pécsi holland és Konkoly-Thege Júlia voltak – utóbbi markánsabban.

Azt szerették volna elérni, hogy az elmúlt hetek tapasztalatainak birtokában elinduljon a társadalmi párbeszéd Pécsett – legalább ebben a témában. Jelentjük, úgy néz ki: sikerrel jártak!

Karácsony szelleme

A hétfői esti fórum sok szempontból újdonság volt, és sok szempontból újat is adott. Újdonság, hogy a városvezetés – polgármester, alpolgármesterek, szakcégek vezetői – együtt, közösen elmenjenek egy civilek által szervezett, teljesen nyitott fórumra. Ahol bárki bármit kérdezhet tőlük. Különösen úgy, hogy a téma eléggé vitatott: mert sokan nem értenek egyet a jelenlegi belvárosi kerékpározás szabályozásával.

Újdonság, hogy a fórumon helyet kaphatott, és bármiféle megkötés nélkül hangot is adhatott bárminek az ellenzék is. Több ellenzéki politikus el is ment.

Talán ez a szokatlan helyzet, talán a barátságos, türelmes és nyitott hangulat, talán csak a közeledő karácsony szelleme kapta el a városvezető és ellenzéki politikusokat, na meg a közönséget, de ilyen békés fórumot nem láttunk Pécsett az elmúlt 10-15 évben. Nem volt a Közgyűlésben szokásos, befeszült szócsata; elmaradt az egymás ekézése és oda-vissza mutogatás; az elmúltnyolcévezés és az összes szokásos negatív politikai trükk.

Az eredetileg másfél órásra tervezett fórum el is húzódott egy kicsit, de ezt – úgy tűnt – senki nem bánja a helyszínen.

Műsor vagy gyakorlat?

Igazi párbeszédnek, az együtt gondolkodás kezdetének lehettek tanúi az ott lévők – és azok is, akik velünk együtt követték élőben a fórumot. Szinte biztosak vagyunk abban, hogy minden jelenlévő pozítvan és jó érzésekkel indult haza.

Nem lényegtelen persze, hogy ha lesz, akkor milyen következménye a mai (szak)véleményeknek, de reményre ad okot az a barátságos, európai, tiszteletteljes stílus és hangnem, ami jellemezte a hétfői fórumot és az ott lévő pécsieket és minden politikust is.

Azt a jövő fogja eldönteni, hogy ez az este valaminek a kezdete volt-e; rendszeressé tud-e válni ez a fajta higgadt párbeszéd Pécsett; vagy csak egy jól kitalált politikai showműsor volt az egész. Most úgy tűnt, hogy nem ez utóbbiról volt szó.

Aki lemaradt, az itt vissza tudja nézni a teljes fórumot:

Előző sztori

Több migráns fogás is volt hétfőn

Következő sztori

Pécsiek! Megszűnhet a helyi családokat segítő, ingyenes taxi