Címlap Közélet Ingyen segít ...

Ingyen segít bevásárolni a MAMI!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi önkormányzat az idősek védelmében indította el PAPI elnevezésű programját, március végén pedig elindul “kistestvére”, a MAMI! A projekt keretében a Pécsen már jól ismert Gyerektaxi szolgáltatás kisbusza “alakul át”, hogy segítsen bevásárolni a gyerekeivel segítség nélkül maradt egyedülálló pécsi szülőknek.

Már 2018 óta fut Pécsen a Pécsi Család és KarrierPONT által életre hívott Gyerektaxi szolgáltatás. A projekt keretében egy kilencfős busz hozza és viszi a pécsi szülők fuvarozásra rászoruló 4-14 éves gyerekeit. A Gyerektaxi elsősorban azoknak a nőknek hivatott segíteni a gyerekek iskolából különórára, és különóráról edzésre szállításában, akiknek nagy logisztikai gondot okozna hozni-vinni őket a munkarendjük miatt. A szolgáltatásra pályázni lehet minden tanévben, melyre – a rendszeres túljelentkezés mutatja, hogy – rendkívül nagy az igény.

Ám az iskolák bezárásával üresen maradt a taxi.

– Ahogy a legtöbb helyen, nálunk is az újratervezésről szól ez az időszak. Mindenképpen szerettük volna hasznosítani a Gyerektaxi kisbuszát, és eltökélt szándékunk volt, hogy segítsünk azoknak az egyedülálló szülőknek, akik segítség nélkül próbálnak boldogulni nap mint nap – mondta el Gellén Nóra, a Pécsi Család és KarrierPONT vezetője.

A csapat nem tétlenkedett, a járvány ideje alatt a bevásárlásban nyújtanak segítséget az egyedülálló szülőknek a kilencfős kisbusz segítségével. Ezek a családok ugyanis nehezen oldják meg a szükséges élelmiszerek, tisztálkodási szerek és gyógyszerek beszerzését, ha a járvány miatt kisiskolás, óvodás, vagy bölcsődés korú gyermekeivel van otthon, és nincs segítsége.

A Pécsi Család és KarrierPONT ingyenes segítő szolgáltatása, a „MAMI” –  azaz: MA MI vásárolunk be az egyedülálló szülőknek! fantázianevű program hasonló segítséget nyújt egy másik, szintén nehéz helyzetbe került rétegnek.

Kiknek nyújt segítséget a MAMI?

Mint írják, a programba olyan egyedülálló, Pécs belterületén élő szülők jelentkezését várják, akik legalább egy, 10 év alatti (vagy idősebb, de egészségügyi, magatartásbeli problémái miatt egyedül nem hagyható) gyermekkel maradtak otthon a járvány miatt.

Felhívják a figyelmet, hogy a kapacitásuk véges, így előnyben részesülnek azok az egyedülálló szülők, akik több olyan gyermekkel vannak otthon, akik nem hagyhatók egyedül, illetve akiknél nincs nagyobb gyermek, nagyszülő, vagy egyéb rokon, aki vigyázhatna a kisebbekre a bevásárlás idején, és akik nem rendelkeznek személygépkocsival, így a bevásárlást csak tömegközlekedéssel tudnák intézni.

– Érkeznek olyan szülőktől is megkeresések, akik bár nem egyedülállóak, de a nehezebb élethelyzet miatt segítségre szorulnak. A hasonló csónakban evező családokat bátorítanám arra, hogy írjanak nekünk, mi pedig mérlegelünk – hangsúlyozta Gellén Nóra.

Milyen sűrűn és miben segít a MAMI?

A Pécsi Család és KarrierPONT kisbusza a programba bekerülő szülőknek rendszeresen, hetente vagy kéthetente egy alkalommal végez nagybevásárlást. Ezt azt jelenti, hogy házhoz szállítja a kért élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodó szereket, illetve a szükséges gyógyszereket.

Gellén Nóra kiemeli, hogy mivel sok alapvető élelmiszer, tisztálkodási szer és gyógyszer jelenleg hiánycikk, felvették a kapcsolatot az önkormányzattal, és a PAPI-t koordináló csapattal a közös munka reményében.

– Ahogy a Gyerektaxi esetében is, a MAMI-val is szeretnénk egyfajta rendszerességet folytatni. Úgy kalkuláltunk, hogy egy nap hozzávetőlegesen 5 családnak tudunk biztonsággal bevásárolni, ami (igénytől függően) heti 25-50 családot jelent – árulta el Gellén Nóra.

A szolgáltatást az iskolák bezárásának ideje alatt, de legkésőbb 2020. június 30-ig vehetik igénybe a rászoruló pécsi szülők.

Azt gondoljuk, hogy hacsak 25 fővel kevesebb ember megy hetente bevásárolni, már azzal is rengeteget tettünk ebben a veszélyhelyzetben.

Mennyibe kerül a MAMI?

Hangsúlyozzák, hogy a bevásárlás és a házhozszállítás ingyenes, a szülőknek csak a bevásárlás összegét kell készpénzben megfizetniük a futárnak. Gellén Nóra elmondta azt is, hogy jelenleg gőzerővel dolgoznak azon, hogy a bankkártyás fizetést is meg tudják oldani, hisz sok háztartásban nincs jelenleg készpénz.

Jelentkezni ide kattintva lehet, az űrlap kitöltésével egészen 2020. március 31-ig.

A munkatársak minden jelentkezőnek 2020. április 3-ig e-mailben jeleznek vissza arról, hogy bekerült-e a programba, velük pedig telefonon egyeztetik majd a részleteket.