Címlap Politika Amit tegnap n...

Amit tegnap nem engedtek meg a kormánynak, azt megengedték Karácsony Gergelynek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendeleti úton irányíthatja mostantól Budapestet a főpolgármester – számol be a Népszava.

A járványügyi vészhelyzetre tekintettel elmarad a Fővárosi Közgyűlés jövő hétre tervezett ülése. Egyelőre esőnapot sem tűztek ki. Az előterjesztések ennek ellenére már péntektől olvashatóak az önkormányzat honlapján.

Az irányadó kormányrendelet értelmében ebben a helyzetben a városvezetők testületi ülések nélkül is dönthetnek, ez az úgynevezett rendeleti kormányzás, ez az irányítási forma lép most életbe a fővárosi önkormányzatnál is.

Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan figyeli a járvánnyal kapcsolatos híreket és ennek megfelelően dönt majd a közgyűlés új időpontjának kihirdetéséről – válaszolta a Népszava következő időpontot firtató kérdésére a városháza sajtóirodája.

Bár korábban felmerült, hogy zárt ajtók mögött, de megtartják a közgyűlés ülését. A soron következő közgyűlésen megvitatni kívánt kérdésekhez tartozó előterjesztéseket azonban mindegyik fővárosi frakciók megkapja és véleményezi az előre jelzett határidőig. A főpolgármester a frakciók álláspontjának ismeretében dönt az előterjesztésekről a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok értelmében.

A fővárosi önkormányzat döntéshozó testülete tehát akár hetekig-hónapokig sem tanácskozik.

Ugyanerre (sőt, ennél az szoftosabb volt) mondott nemet az ellenzék tegnap a Parlamentben.

(via Népszava)