Címlap Közélet Egyetemistáka...

Egyetemistákat keresnek tanári munkára Pécsen (is)

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tanári érdekképviseletek beszámolói szerint negyedéves, oltott, tanár szakos hallgatóknak is tanári állásokat kínálnak tankerületi központok, azonnali kezdéssel – számolt be az RTL Híradó. Az is kiderült, hogy sokan kaptak mentességet az oltás alól orvosi véleményre alapozott egyéni kérelem alapján, de ez a mentesség nem tarthat sokáig.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai alapján az állami iskolákban 780 tanár esett ki a munkából, mert nem oltatták be magukat. A tárca szerint a szakszervezetek tévedtek, mert mindenhol rendben el tudott kezdődni a tanítás a téli szünet után – az érdekképviseletek szerint viszont ennek az az ára, hogy a kieső tanárok helyett a többiek erejükön felül dolgoznak. Sok helyen pedig már a tanárszakos hallgatóknak is állást kínálnak.

Egészen kretaív megoldások születnek, most például arra biztatják az egyetemen, főiskolán hallgatókat, hogy próbálják ki magukat élesben – közölte az RTL Híradóval a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely szerint ugyanis a hallgatókkal is a kieső tanárokat pótolnák, bár ezt a decemberben kiküldött levelekbe nem írták bele.

Az egyikben az áll, hogy olyan negyedéves hallgatókat keresnek, akik koronavírus elleni védőoltással rendelkeznek és óraadói tevékenységet vállalnának.

A másikban heti 1-2-3 napra terjedő részmunkaidős állást kínálnak, egyéni megállapodás alapján, úgy, hogy az igazodjon az egyetemi elfoglaltságukhoz.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói is kaptak levelet, ezt az egyetem sajtóosztálya is elismerte. A híradó birtokába került példány szerint pedagógusok helyettesítésére keresnek tanár szakosokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a szükséges szakmai ismeretekkel már rendelkező hallgatók – határozott időre és kizárólag gyakornokként – bevonhatók a feladatellátásba. Szerintük a sikeres oltási kampány miatt a tanároknak mindössze egy százalékát kellett pótolni.

A Pedagógusok Szakszervezete álláspontja az, hogy még ugyanennyien lehetnek, akik csak egyéni mentesítést kaptak az emberi erőforrások miniszterétől az oltás alól. Ez azonban nem a tanév végéig szól.

Ezek a felmentések előbb-utóbb le fognak járni, tehát ez a probéma ez még kristályosodni és csúcsosodni fog. És azt is hozzá kell tenni, hogy ez csak kifejezetten az EMMI által irányított tankerületek létszámára vonatkozik, tehát az ITM, a szakképzési centrumok nevében még semmit nem nyilatkozott

– mondta a Híradónak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor.