Címlap Gasztro Változtatnána...

Változtatnának a menzai koszton – jöhet a svédasztalos étkeztetés?

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) – számolt be a Magyar Nemzet. A szakmai szervezet szerint a közétkeztetés minden területe megérett a felülvizsgálatra.

A KÖZSZÖV elnöke, Zoltai Anna úgy véli, hogy különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen vesznek részt az iskolai étkeztetésben.

Ráadásul az is nagyon szomorú, hogy úgy tűnik, nincs értéke az ételnek a gyermekek körében, a konyhákon hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik.

Ennek oka részben az, hogy harmadosztályú helyettesítő élelmiszereket használnak, ezért kerülhet a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett. Emellett a gyerekeknek gyorsan kell enniük, és az időhiány miatt sokszor a levest el sem veszik.

Az ágazat egyébként sok nehézséggel küszködik, itt is van munkaerőhiány, és az éttermek is elcsábítják a szakácsokat a konyhákról.