Címlap Politika Elengedték? N...

Elengedték? Nem módosítana „feles többséggel” az Alkotmányon az ellenzék

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsony Gergely már az előválasztás kampányában kifejtette, hogy „butaság” alkotmányozásról beszélni abban az esetben, ha „csak” feles többsége lenne az ellenzéki pártoknak 2022-ben; de nem ő volt az egyetlen, aki ezzel szembesítette a radikálisabb kormányutálókat. Az ismert jogászdinasztiából származó, nem éppen jobboldali Bárándy Péter korábban úgy fogalmazott – igaz, nem az alkotmányozás, hanem a különféle harcos „elszámoltatási” ötleteket hallva -, hogy

NEM LEHET HÜLYESÉGEKET BESZÉLNI, HOGY MÁSNAP ILYEN VAGY OLYAN HELYSÉGHEZ KÖTÖTT PEREK LESZNEK, ÉS LECSUKNAK EMBEREKET. HA EZ ÍGY LESZ, AKKOR ÉN VALÓSZÍNŰLEG MÁSHOL KERESEK OTTHONT, ÉS NEM EBBEN AZ ORSZÁGBAN

– magyarázta akkor az ügyvéd.

Most nagyon úgy néz ki, már az ellenzéki pártok képviselői is felvállalják a nyilvánvalót: nem lehet Alkotmányt módosítani feles többséggel; hiába mondták ennek ellenkezőjét korábban.

Káros az ilyen vita

A Civitas Intézet szervezésében a jogállamiságról vitáztak a hat ellenzéki párt képviselői. A meghívottak Bősz Anett (DK), Csonka Krisztián (LMP), Lukács László György (Jobbik) Márton Roland (MSZP), Kocsis-Cake Olívió (Párbeszéd) és Szigeti Flóra (Momentum) voltak. 

Az ellenzék képviselői az alkotmányozás lehetőségéről is beszéltek – tudósított az eseményről az Alfahír. Eszerint az LMP-s Csonka Krisztián szerint rendkívül káros az a vita, hogy lehet-e feles többséggel alkotmányozni vagy sem. Ugyanis,

azt el kell ismerni, hogy szabályosan jött létre a mostani alkotmány, az már más kérdés, hogy a jelenlegi alaptörvény több passzusát tekintve is, morálisan megkérdőjelezhető. Ez a vita káros, s el is riasztja a szavazók olyan részét, akik a stabilitásra törekszenek. Nem lehet ugyanolyan eszközökkel küzdeni, mint a kormány

– mondta a politikus, kiemelve, hogy a Fidesz által kinevezettek között is sokan vannak, akik szeretik a hazájukat, éppen ezért érdekeltek lennének abban, hogy segítsék az új kormányt is.

A szocialista Márton Roland szerint mindenképpen egy konszenzusos megállapodáson kell alapulnia egy esetleges új alkotmánynak. Minden politikai közfeladat széleskörű támogatottságot tud élvezni, amely a nép részvételével zajlik. Úgy véli, elsősorban erre kell törekedni.

A jobbikos Lukács László György szerint a „feles törvényekben” rengeteg jogállamisági feltételt vissza lehet majd állítani. Véleménye szerint a Fideszen belül többen is vannak, akik egy ellenzék győzelem esetén nem akadályoznák az új kormány munkáját.