Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elindult Pécs Közösségi Térképe, hogy "végre a város szolgálja az embereket, ne az emberek a várost"!

„A Bio Város Egyesület segítségével és hatékony együttműködésével sikerült megalkotni Pécs Közöségi Térképét.

Az a célunk ezzel, hogy mi, pécsiek egy jobb városban élhessünk. Mi ugyanis hiszünk abban, hogy egy városnak kell szolgálnia a benne élőket, és nem az embereknek kell szolgálniuk az önkormányzatot”

– jelentette be Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője.

A Közösségi Térkép célja, hogy bürokratikus akadályok nélkül bárki, akár névtelenül, azonnal, könnyen és egyszerűen jelezni tudjon egy olyan városi problémát – tűnjön az bármilyen apróságnak is –, amely a közösség életét megnehezíti.

Lehet ez

 • egy törött pad,
 • kiálló és balesetveszélyes térkövek,
 • kátyúk és úthibák,
 • letört mászóka,
 • elszakadt láncú hinta,
 • gazos járdák és közterek,
 • macska- és kutyapiszokkal teli homokozó, stb.

Bármit fel lehet tölteni a térképre egy fotóval, amiről a pécsiek úgy gondolják, nemcsak őket zavarja, hanem azt a közösséget is, ahol élnek – magyarázta a frakcióvezető.

Csizmadia Péter és mögötte a problématérkép / Fotó: Pécs Aktuál

– Egyelőre azt tudjuk vállalni, hogy a pécsiek jelzései alapján minden esetben hivatalos formában is felhívjuk majd a városvezetés, illetve az önkormányzat vagy szolgáltató cégek figyelmét az adott problémára – magyarázta Csizmadia Péter, aki szerint folyamatosan nyomon fogják követni, hogy az önkormányzat mit tesz a probléma megoldása érdekében.

A frakcióvezető közölte, a Biokom együttműködését is kezdeményezik a programban, mert szeretnék elérni, hogy a pécsiek által bejelentett problémákat folyamatosan nyomon kövesse a városüzemeltetésért felelős cég is, hogy hatékonyan tudjon segíteni a városlakóknak.

Csizmadia Péter azt mondta, ha rajtuk fog múlni, akkor a Közösségi Térképet hivatalosan is integrálják majd az önkormányzat működésébe, hogy automatizmussá váljon a pécsiek által jelzett problémák minél gyorsabb megoldása.

A Pécsi Közösségi Térkép egyelőre a www.pecskt.hu webcímen érhető el, vagy IDE KATTINTVA, de hamarosan androidra és iPhone-ra is letölthető és telepíthető applikáció formájában is elkészül, a még egyszerűbb használhatóság miatt – ígérte meg Csizmadia.

Hogyan működik?

Egy példán keresztül magyarázta el Csizmadia Péter, mennyire könnyű és egyszerű használni a Közösségi Térképet. (ITT egyébként print screenes segítséget is lehet látni.) A példánban egy veszélyes kátyú szerepel, ami már hónapok óta éktelenkedik az utcánkban.

 • 1. Fotózza le a telefonjával, vagy bármivel a kátyút.
 • 2. Nyissa meg a térképet és kattintson a BEJELENTEM gombra.
 • 3. Töltse ki értelemszerűen a mezőket.
 • 4. Fontos, hogy igyekezzen beírni a pontos utca és házszámot (lehetőség van geolokáció, vagyis helyadatok alapján, automatikusan is bejelölni a pontot a térképen), mert a térkép ez alapján fogja elhelyezni a „kátyút”.  
 • 5. Töltse fel a fotót – a megadott mezőben.
 • 6. Adja meg az e-mail-címét, ha szeretné tudni, hogy mi a sorsa a jelzésének és mikor oldják meg a problémát. Fogadja el az adatkezelési tájékoztatót.
 • 7. Nyomja meg a BEKÜLDÖM gombot és már készen is van.

Ezután látni fog egy megnyíló ablakot, amelyben tájékoztatják arról, hogy egy operátor fogadta a jelzést, amelyet egy gyors vizsgálat után élesít is, azaz bárki számára láthatóvá teszi a térképen a bejelentő által jelzett problémát.

A rendszer teljesen anonim, vagyis névtelen, semmilyen személyes adatot nem kérnek!