Érdekes: a Dél-Dunántúlon élők szkeptikusak a nyitást illetően

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A magyarok többsége továbbra is óvatos és teljes nyitást csak augusztusig bezárólag vár. Folytatódott a bizonytalanok és oltásellenesek lakosságon belüli arányának csökkenése, és egyértelműen az oltást vállalók irányába billent a mérleg. A teljes felnőtt lakosságot jellemző regisztrációs arány duplájára nőtt két hónap alatt, de a fiatalok körében továbbra is alacsonynak számít - derül ki az Ipsos áprilisi, a 18 év feletti lakosságra fókuszáló reprezentatív felméréséből.

Figyelünk a maszkviselésre

Az Ipsos április havi méréséből kiderül, hogy a kormány által bejelentett fokozatos nyitástól függetlenül a felnőtt lakosság tartja a személyes védekezésre vonatkozó szokásait, odafigyel a maszkviselésre és a kézmosásokra, újra nagyobb arányban kerüli a személyes találkozókat és a tömegközlekedést.

Emelkedik az oltási hajlandóság

A kutatási számok alapján a lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába. Az idén áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, ezzel szemben az ellenzők és bizonytalanok tábora egyaránt csökkent.

Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58%-os réteg oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel.

Mikor érnek véget a korlátozások?

A magyar lakosság 57%-a úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21% számít. A kérdés megosztónak bizonyult, körülbelül egyötödnyi tábor (18%) nem tudta megtippelni a nyitás dátumát, 8% szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos szintű korlátozások. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik honfitársaink számára.

Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1000 fő)

Szkeptikus Dél-Dunántúl

A legoptimistább lakossági szegmens a 40-49 éveseké, akik közül minden negyedik lakos két hónapon belüli nyitást vár, 44%-uk pedig három hónapon belül tudja elképzelni a korlátozások teljes eltörlését. A nyugat-dunántúli lakosság hasonlóan látja a jövőt (30% és 46%). A 30 év alatti felnőtt lakosság (16% és 32%) és a dél-dunántúli régió (4% és 23%) a szkeptikus ellenpólust képviselik.

Előző sztori

Fantomszagokat érez számos koronavírusos beteg

Következő sztori

Nyomozás indul a 2015-ös pécsi lámpacserék miatt

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1