Hivatalosan is beiktatták – Joe Biden az USA elnöke

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyar idő szerint este 18 órakor tette le elnöki esküjét Joe Biden. A leköszönő elnök, Donald Trump már délután elhagyta a Fehér Házat, majd az Andrews támaszpontról Floridába repült.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök az Andrews támaszponton szerdán elmondott búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy “rendkívüli évet”, és sok sikert kívánt a következő kormánynak.

Megjegyezte: az alapokat lerakták, így minden lehetőség adott, hogy az új adminisztráció látványos dolgokat hajtson végre.

“Úgy gondolom, nagy sikerük lesz”

– tette hozzá, aláhúzva, hogy az ország jövője még sohasem nézett ki ennyire biztatóan. “Hihetetlen dolgokat vittünk véghez” – mondta a leköszönő vezető. Kiemelte: újjáépítették az amerikai hadsereget, csökkentették az adókat, munkaerőpiaci reformokat hajtottak végre, és évek helyett mindössze kilenc hónap alatt sikerült kifejleszteni a koronavírus elleni vakcinát. Aláhúzta: erőfeszítéseik a következő hónapokban be fognak érni, és ez a gazdaságon is látszani fog.

Donald Trump helyi idő szerint szerda reggel hagyta el a Fehér Házat a Marine One elnöki helikopter fedélzetén feleségével, Melania Trumppal floridai birtoka, Mar-a-Lago felé. Ő az első elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán.

Orbán Viktor gratulált

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.

A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt.

A miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján,

“építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre. Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához”

– zárta az új amerikai elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

Biden: egy ügy győzelmét ünnepeljük

Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük. Ma a demokrácia győzött néhány nappal azután, hogy erőszak rázta meg ezt a helyszínt 

– mondta Joe Biden az első elnöki beszédében. Megköszönte a jelen lévő exelnököknek, hogy pódiumra állhat – tudósít az Index.

Az egész lelkem benne van abban, hogy egyesítsem Amerikát – folytatta Joe Biden. Az „egész lelkem benne van” egyébként Abraham Lincoln szövege. A nagy előd az 1863-as emancipációs kiáltvánnyal kapcsolatban mondta ezt. 

Az Egyesült Államok 46. elnöke szerint az egységre a kihívások legyőzéséhez van szükség. Elsőként közülük a fehér szuprematizmust és a belföldi terrorizmust említette. A kér kifejezés valószínűleg először szerepelt elnöki beiktatási beszédben.

Ami a további kihívásokat illeti, kitért a társadalmi igazságtalanság és a koronavírus-járvány elleni harcra is. 

Javítani fogjuk szövetségeinket, és újra felvesszük a kapcsolatot a világgal, hogy ne a tegnapi, hanem a mai és a holnapi kihívásoknak feleljünk meg

– üzente az új elnök.

Hirdetés
Előző sztori

Wesztl László, a pécsi éjszakai élet “Papája”

Következő sztori

HOPPÁ: Engedélyezték az orosz vakcinát itthon!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1