Címlap Politika Újabb fegyver...

Újabb fegyverarzenált küld az USA Ukrajnába

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egyesült Államok 725 millió dollár értékben újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának – közölte a washingtoni kormány szombatra virradóra. A csomag egyebek között tüzérségi lövedékeket, páncéltörő fegyvereket és járműveket tartalmaz.

A védelmi minisztérium adatai szerint a segély keretében

  • HIMARS-lövedékek,
  • 23 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lövedék,
  • ötezer távolról üzemeltethető páncéltörő akna és ugyanennyi páncéltörő fegyver,
  • kézifegyverek és kétmillió lőszer,
  • valamint több mint kétszáz Humvee terepjáró érkezik Ukrajnába.
  • A szállítmány részét képezik a radar- és rádióberendezések megzavarására képes rakéták, illetve ötszáz precíziós tüzérségi lövedék.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében megjegyezte:

Joe Biden amerikai elnök hatalomba lépése óta az Egyesült Államok több mint 18,3 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

Biden hétfőn megígérte, hogy továbbra is támogatja Kijevet az orosz agresszió elleni védekezésben, és ehhez légvédelmi rendszereket is a rendelkezésére bocsát. Két NASAMS amerikai-norvég légvédelmi rakétarendszer már a következő hetekben-hónapokban megérkezhet Ukrajnába, további hatot pedig később szállítanak le.

Eközben Szaúd-Arábia szombaton bejelentette, hogy 400 millió dolláros humanitárius segélyt biztosít Kijevnek. Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és jelezte: Szaúd-Arábia támogatja az erőszak csökkentését célzó erőfeszítéseket, és kész közvetíteni a szembenálló felek között.