Címlap Politika Van, aki szer...

Van, aki szerint az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat olajvezetéket

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Seymour Hersh többszörösen díjazott – köztük Pulitzer-díjjal is kitüntetett – amerikai oknyomozó újságíró friss cikkében leírta, hogyan hogyan robbantotta fel Amerika az Északi Áramlat vezetékeket.

A cikkben részletesen leírja, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel karöltve hogyan tervezte meg a vezetékek felrobbantását, hogyan robbantották fel azokat, valamint hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását. Egészen konkrétan az Egyesült Államok búvárai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt C4-tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak. Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

Az amerikai kormányzat természetesen tagad. A Fehér Ház közleménye szerint a cikk „teljesen hamis”. Mint írták, a Fehér Ház „teljesen hamisnak és teljes kitalációnak” minősítette egy amerikai oknyomozó újságíró cikkét, amelyben azt állította, hogy az Egyesült Államok áll az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása mögött.

„Ez teljesen hamis és teljes kitaláció” – mondta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. A CIA és a külügyminisztérium szóvivői ugyanezt mondták.

A Reuters szerint Svédország és Dánia, amelyek kizárólagos gazdasági övezetében a robbanások történtek, egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy a csővezetékeket szándékosan robbantották fel, de nem közölték, hogy ki lehet a felelős.

(Borítókép: Danish Defence/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)