Címlap Környezetvédelem Hogyan kerül ...

Hogyan kerül a tiszta víz a Drávába? Hamarosan megtudhatjuk

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 28-án, az erőművek éjszakáján a látogatók testközelből szemlélhetik a megújuló energia útját. Közép-Európa legnagyobb biomassza-erőműve, a pécsi Veolia Pannon Hőerőmű Zrt., a Pécsi Távfűtő Kft., a Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft, valamint a pécsi Tettye Forrásház Zrt. is kinyitja kapuit egyetlen napra az érdeklődők előtt.

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az erőművek éjszakáját – idén október 28-án kerül sor az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényére. Az érdeklődők ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni.

Hogyan kerül a tiszta víz a Drávába?

Ezt is megtudhatjuk a pécsi szennyvíztisztító telepen. A Tettye Forrásház Pécs és 12 környékbeli település szennyvizét fogadja és kezeli, illetve tisztított vizet enged vissza a természetbe.

Kémények nélkül füstmentesen – a Pétáv biomassza felhasználásával biztosítja a távfűtést, amelynek működésébe ugyancsak betekinthetünk majd. A pécsi Veolia – Pannon Hőerőmű Zöld Zóna Látogatóközpontjában interaktív foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat, ahol egy szobabiciklivel akár saját magunk is termelhetünk energiát.

A Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. korszerű gázkazánjait, bio fűtőművét és napelemparkját járhatjuk be szakmai vezetéssel.

Az erőművek és a fűtőművek idén új helyszínekkel is kiegészülnek. Megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékgazdálkodók telephelyei is, így bepillanthatunk egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatjuk, hogy mi van egy víztorony belsejében. A hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemekben megnézhetjük, hogy hogyan lesz a hulladékból újra felhasználható, vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és bemutatják azt is: mi hogyan segíthetjük hatékonyan ezt a folyamatot.