Külföldi nyaralásból hazatérő “szuperfertőző” családok miatt marad el a Szamárfül

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés

Közel egy hét után hosszan indokolta meg a ZsÖK, hogy miért éppen a Szamárfül Fesztivált fújták le, míg más városi programokat nem. 

Furcsaság: miért fújnak le egy bulit Pécsett, ha a többit nem? címmel írtunk cikket a múlt héten arról, hogy első ránézésre elfogadható indokkal mondta le a Szamárfül Fesztivált a ZsÖK, ugyanakkor több olvasónkban is megfogalmazódott az a kérdés, ami bennünk is: mi alapján szelektál az egyes programok között a városi cég? Hiszen, ha nem probléma a több ezer embert egyszerre vonzó Múzeum Utca Plusz, vagy a Sétatér Fesztivál, illetve például az ABBA dalokat játszó Pannon Filharmonikusok koncertje, akkor mi lehet a gond a város egyik legfontosabb családi fesztiváljával? 

Több mint egy hét után hosszan indokolta meg a ZsÖK, hogy miért éppen a Szamárfül Fesztivált fújták le, míg más városi programokat nem.

Szuperfertőző családok

“A Szamárfül Fesztivál esetében több szempont játszott közre abban, hogy a lemondás mellett döntöttünk. Egyrészt létszámát tekintve kiemelkedő rendezvény, hiszen 10-15 ezer (vagy jó idő esetén akár még több) látogató nagyobb veszélyt jelenthet, mint a többi program.

Másrészt az augusztus végi időpont is óvatosságra sarkallt minket. A Szamárfül Fesztivál alapvetően évek óta pont azért került erre az időpontra, hogy a családok megérkezzenek a nyaralásból és a tanítás előtt még egy utolsó önfeledt, játékos hétvégét töltsenek a gyerekekkel” – közölték, hozzátéve, hogy országos sajtóhírek szerint: „A nyaralásról hazaérkezők és külföldiek miatt nő a koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon.”

“Várhatóan a Szamárfül Fesztivál időpontjára sokan visszatérnek az (akár külföldi) nyaralásból, és ők gyűlnének össze egy helyen, így elég lenne csak egyetlen, akár tünetmentes fertőzött család ahhoz, hogy egy fertőzési gócpontot robbantsunk ki”

– magyarázták.

Fogdosnak és aktívak a gyerekek

“Végül fontos a célcsoport is: a gyerekektől nehezebben várható, hogy tartsák be az elővigyázatossági intézkedéseket (pl.: távolságtartás, gyakori kézmosás). Viszont a fesztivál jellegéből adódóan nagyon sok aktivitás, foglalkozás szerepel a programban, amelyeknél nem passzív részesei a gyerekek a produkcióknak, hanem tárgyakat készítenek, egymás után megfogdosnak dolgokat, így az esetleges fertőzés átadásának melegágyai lehetnek” – közölték.

A ZsÖK úgy véli, a többi programnál be tudták tartani az óvintézkedéseket, ezért nem maradtak el.

“Az említett elővigyázatosság miatt nem tartunk a szokásos módon koncerteket a Sétatéren, csupán a Sétatéri esték kitelepülői várták a látogatókat és az ültetett, szigorú létszámkorláttal lebonyolított Pannon Filharmonikusok koncertet tartottuk meg” – tették hozzá.

Kisebb kockázat?

“A Múzeum Utca Plusz esetében mind térben, mind időben elhúzódó rendezvényről volt szó (a Szamárfüllel ellentétben nem 3 napra zsúfolódtak volna össze az emberek és nem volt nagyszínpad stb., hanem kisebb udvarokban zajlottak a programok).

Azt gondoljuk, hogy a Múzeum Utca Plusz résztvevői alapvetően a városlakók és az idén belföldi úticélt választók voltak, akik a külföldről hazatérő turistákhoz képest kisebb fertőzési rizikót jelentettek

– közölték, hozzátéve, hogy “a megnyitó napján pedig zenés rendezvény lévén ügyeltek a létszámkorlátra”.

A cég úgy véli, a Szamárfül Fesztivál esetében ez is nehézséget jelenthetne,

“hiszen míg egy felnőtt várhatóan megérti és elfogadja, hogy az adott helyszínre most nem tudunk beengedni több embert, addig egy gyermektől nehezebb elvárni ezt a türelmet és belátást”.

A Szamárfül Fesztivál az önfeledtségről is szólna, de ezt most nehéz lenne megvalósítani – indokolták végül a program lefújását.

Előző sztori

Koronavírus a PTE gólyatáborában: ketten már betegek

Következő sztori

Motorozásra született ez a kutya!

Legutóbbiak innen: Közélet