Címlap Kultúra Furcsaság: mi...

Furcsaság: miért fújnak le egy bulit Pécsett, ha a többit nem?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Első ránézésre elfogadható indokkal mondta le a napokban a Szamárfül Fesztivált a ZsÖK, ugyanakkor több olvasónkban is megfogalmazódott az a kérdés, ami bennünk is: mi alapján szelektál az egyes programok között a városi cég? Hiszen, ha nem probléma a több ezer embert egyszerre vonzó Múzeum Utca Plusz, vagy a Sétatér Fesztivál, illetve például az ABBA dalokat játszó Pannon Filharmonikusok koncertje, akkor mi lehet a gond a város egyik legfontosabb családi fesztiváljával? 

Egyelőre nem válaszolt lapunk kérdésére a pécsi fesztiválok egy részének szervezésével foglalkozó Zsolnay Örökségkezelő (ZsÖK), hogy mégis mi alapján döntenek arról, hogy melyik programot, fesztivált stornózzák és melyiket nem.

Mint arról beszámoltunk, a cég a napokban tudatta, hogy mégsem rendezik meg a város egyik legkedveltebb családi összejövetelét: a Szamárfül Fesztivált, amelyre pár napon belül került volna sor. „A fertőzésveszély miatt a családok biztonságát helyezi előtérbe” a cég, hivatalosan ezzel indokolták a program hirtelen lemondását.  

Bár ez első hallásra elfogadható kifogásnak tűnik, akadnak kérdések. Számos fesztivál ugyanis zavartalanul pöröghet a városban, köztük olyanok is, amelyeken egyszerre több száz, vagy több ezer ember zsúfolódik össze. Ilyen volt például ez, vagyis a Múzeum Utca Plusz első napja is, amelyen partira éhes pécsiek lepték el a belvárost:

Múzeum Utca Plusz – nyitónap

Vagy ilyen volt a tegnapi, ABBA számokat játszó Pannon Filharmonikusok koncertje is a Székesegyház előtt:

Ezen sokak mellett ott volt a DK pécsi elnöke, önkormányzati politikusa: Kunszt Márta is, aki meg is osztotta ezt a közösségi oldalán:

Ám ilyen a most is futó Sétatér Fesztivál is.

A város kultúráért felelős alpolgármestere is kiveszi a részét a városi programok reklámozásából, és ajánlgatja közösségi oldalán az eseményeket; és a város is nagy erőkkel harangozta be a #PécsNYITVA kampányát pár héttel ezelőtt. Ennek célja, hogy országos marketinggel hívják fel a figyelmet arra: Pécs nyitva van, érdemes a városba jönni.

Miért éppen ezt, vagy azt fújják le?

Lapunk szerette volna megtudni a ZsÖK-től, hogy mivel magyarázzák, hogy egyes fesztiválok, közösségi programok mehetnek, másokat azonban lefújnak. Mi a különbség ezek között, mert külső szemlélőként nem igazán látni semmilyen különbséget. Miért mondanak le egy családos fesztivált, miközben gyereksarkot nyitnak egy másik egységükben (ami ezek szerint nyitva marad).

Nem állítjuk tehát, hogy rossz döntést hozott azzal a ZsÖK, hogy lemondták a Szamárfül Fesztivált. A célunk az, hogy a pécsiek tisztán láthassanak, hogy mi alapján szelektál a városi cég program és program között.

Az összes hivatalos forrás szerint Magyarország biztonságos, a rendelkezéseket betartva lehet programokat szervezni és tartani, szabadtéren pedig még inkább biztonságosnak tűnnek ezek a szórakoztató események.

Lapunk arra is kíváncsi volt – mivel kaptunk ilyen jelzéseket forrásainktól, hogy megtartják vagy lefújják-e a Pécsi Napokat, mi ugyanis úgy tudjuk, hogy azt sem akarják megtartani.

Bár kérdéseinket reggel elküldtük a cégnek, és azóta kaptunk tőlük más témában információkat, ezekre a kérdéseinkre mostanáig nem érkeztek válaszok. Ha mégis jönnek, akkor frissítünk vagy új cikket írunk.