Maszkszigor: Nem büntetik agyon a pécsieket a rendőrök

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy valamennyi vidéki városban, május 4-től Pécs életében is új fejezet kezdődött. Már nincs mindenáron #maradjotthon, bizonyos óvintézkedések mellett pedig már akár szórakozhat is az ember. Csupán néhány szabály van, amit be kell tartanunk. Ha mégis kihágunk, a rendőrség lecsap – legalábbis elméletben.

Hétfőtől mindenki köteles a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani, valamint vásárlás közben és a tömegközlekedésben utazva a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni. Ugyanez a szabály vonatkozik a vásárcsarnokba érkezőkre is. Mint ahogy a Pécs Aktuál is megírta, szerdától a külső asztalokon lehet árusítani, május 11-től pedig már a csarnok teljes területén megindulhat az árusítás.

Az árusoknak kötelező a szájmaszk és gumikesztyű használata, de a vásárlóknak is viselniük kell a maszkot, vagy kendőt, sálat. Továbbá a bejárat előtt és a csarnok területén kötelező a 1,5 méteres védőtávolság betartása.

Az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján Kiss Róbert az ügyeleti központ munkatársa ismertette, hogy vidéken is ellenőrzik a védekezési intézkedések betartását. Mint mondta, több esetben tapasztalták, hogy a tömegközlekedési eszközökön és üzletekben nem viseltek az emberek védőeszközt, nem tartották a távolságot, illetve nem a számukra kijelölt idősávban tartózkodtak az üzletben. Emiatt országosan 32-szer intézkedtek a rendőrök hétfőn – tájékoztatott.

Lapunk megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a május 4-e óta életbe lépet intézkedéseket megyénkben miként ellenőrzik, illetve milyen bírságra számíthat az, aki otthon felejtette a szájmaszkját, és felelőtlenül bemegy egy üzletbe, esetleg a kelleténél kicsit szorosabban slisszan el egy járókelő mellett.

Megkeresésünkre elárulták, hogy aki ilyen módon tesz kihágást, azt szabálysértésként fogják fel.

– Ezen szabálysértés elkövetése esetén a rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési feljelentést tehet – írják, majd a bírság összegével kapcsolatban kiemelik, hogy

A helyszíni bírság összege ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjedhet.

A baranyai zsaruk szerint a szabálysértési eljárás során kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

Hozzátették, hogy a védelmi intézkedések megszegése miatt hétfőn mindössze egy esetben csaptak le Baranya megyében, és akkor sem helyszíni bírságot szabtak ki, hanem szabálysértési feljelentést tettek. A bírságolást tehát nem viszik túlzásba, persze ez nem azt jelenti, hogy érdemes lazítani. A védelmi intézkedések ugyanis elsősorban a saját és a mások egészsége érdekében léptek érvénybe május 4-től.

Előző sztori

Ilyen belülről a pécsi Koronavírus Ellátó Központ

Következő sztori

Végre? Kinyitja az önkormányzat a Vásárteret

Legutóbbiak innen: Közélet