Címlap Közélet Sztrájk Pécse...

Sztrájk Pécsett: volt, ahol tanárok nélkül készültek az érettségire a gimisek

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétórás figyelmeztető sztrájkkal indult a hét az óvodákban, iskolákban; március 16-án pedig minden jel szerint gigatüntetést próbálnak szervezni a pedagógus-szakszervezetek. Pécsett a Leőwey Klára Gimnáziumban a diákok jelentős része reggel 8-ra érkezett, de volt olyan tanterem, ahol egyedül készültek az érettségire a végzősök. Akadt olyan tanár is, aki megtartotta az óráját és nem sztrájkolt.

Matekérettségi: előre megkapták a feladatot a diákok

A Leőwey Klára Gimnáziumban a képen látható végzős osztály egyedül ült a matematikaórán. Érettségi feladatokat oldottak meg addig, amíg a tanáraik tüntettek. A feladatokat előre megkapták, így nem telt láblógatással a hétfő délelőtt. Ezt az órát már nem kell pótolni.

Ennek a végzős osztálynak előre kiadták a feladatokat, matekérettségi készülnek

– Nem hiszem, hogy jogszerű lenne ezt bepótoltatni, hiszen mi ezért a két óráért nem kapunk bért. Tehát nincs mit bepótolni. Az, aki sztrájkol, erre a két tanítási órára lemond a kettő órányi bérhányadáról – mondta kérdésünkre Vörös István gimnáziumi tanár.

Ebben a pécsi iskolában 79 dolgozóból 43-an sztrájkoltak hétfő reggel fél 8-kor.

Volt, aki megtartotta az óráját

– A szülőknek azt mondtam, hozzák nyugodtan a gyerekeket. Nem lehetett pontosan tudni, hogyan alakul a sztrájkhelyzet – mondta Zalay Szabolcs. A Leőwey Klára Gimnázium igazgatója hangsúlyozta: a rendet és a nyugalmat biztosítani kell az iskolában, ami jó érzés.

Számos kisiskolában egyébként – információink szerint – elengedték a gyerekeket, és le is igazolták nekik a hétfőt, de tudunk olyan iskoláról is Kertvárosban, ahol viszont nincs demonstráció, szokott módon folyik a tanítás – legalábbis az alsótagozat esetében biztosan.

Miért sztrájkolnak?

EBBEN a cikkünkben részletesen ismertettük ennek okait, de röviden a következőket szeretnék elérni:

  • A pedagógusok további 45 százalékos béremelésben részesüljenek!
  • Valódi pedagógus-életpályára van szükség!
  • A heti kötelező óraszám 24 órára csökkenjen!
  • Az osztályfőnöki funkció heti 2 órával számítson bele a heti kötelező óraszámba!
  • A pedagógiai asszisztensek gyermekfelügyelettel töltött heti óraszáma maximum 35 óra legyen!
  • A kormány érdemben működtesse az oktatás területén a szakmai és érdekképviseleti fórumokat!

Mint ismert, januártól a pedagógusok tízszázalékos pótlékemelést kaptak, komolyabb bérrendezés viszont csak 2023-ban várható, de a szakszervezetek állítása szerint ennek pontos számai ismeretlenek előttük.

A Pécs Aktuál megírta a szülők véleményét is, akik közül rengetegen nem voltak éppen boldogok a hétfői – és a közeledő – sztrájk miatt mivel úgy érzik: túl sok feladat hárul rájuk az elmúlt másfél-két évben, mióta beköszöntött a járvány, nem most kellene demonstrálni – közölték. Többen politikai akciónak gondolják az egészet, ami miatt különösen idegesek.

Körbejártuk a pécsi oktatási intézményeket – már, ahová beengedték stábunkat – és megnéztük, milyen volt az első két óra pedagógusok nélkül.

Bár a kollégák egy jelentős részét megpróbálták lebeszélni, a vártnál is több pedagógus csatlakozott a sztrájkhoz – erről Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja beszélt az Indexnek. A pécsi tanár szerint

A reggeli eseményekből is arra lehet következtetni, hogy a sztrájkot minden eszközzel meg akarták akadályozni, számos kollégától érkezett olyan visszajelzés, hogy az igazgató mégsem engedi, hogy elmaradjon az első két óra. Mi azt kérjük a tanároktól, hogy ne hagyják magukat, mindent kérjenek be írásban. Szerencsére egyelőre úgy látjuk, hogy a várnál is többen csatlakoztak a sztrájkhoz

– mondta az érdekvédő, aki szerint a tanárok alapvetően békés sztrájkra készültek, ám úgy véli, hogy a „felülről érkező nyomás miatt” egyes intézményekben konfliktusok is kialakulhatnak.