Címlap Közélet Új feladatot ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új feladatot kaphat Müller Cecília, elveszítheti önállóságát a gyógyszerhatóság, miután az országos tiszti főorvos felügyelheti a gyógyszerpiacot is – írja a Népszava.

A lap szerint az érintettek már tárgyalnak a gyógyszerhatóság és a népegészségügyi központ egyesítéséről, igaz, formális kormányzat döntés még nem született arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) beolvasztják a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK). Ugyanakkor múlt kedden már szóban tájékoztatták egy állománygyűlésen a gyógyszerhatóság dolgozóit a várható szervezeti változásról.

Arról is ír a Népszava, hogy mielőtt ez hatóság is ténylegesen Müller Cecília országos tiszti főorvos irányítása alá kerülne, azelőtt tíz százalékkal csökkentik a létszámát.

Az OGYÉI feladata egyebek mellett az, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására. A hatóság biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat – emlékeztet a cikk.

(Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)