Címlap Egészség Egyre nagyobb...

Egyre nagyobb a gyógyszerhiány Baranyában is

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon is egyre nagyobb méreteket ölt a gyógyszerhiány – írja az Index az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapjára hivatkozva, amelyen 2023 első hetében csaknem 1500 hiányzó termék szerepel. A lap szerint többek között az inzulinok és egy-két antibiotikum-készítmény is hiánycikknek számít.

A szakemberek szerint a következő hetekben nemcsak a felső légúti fertőzések elleni szerekből nem lehet majd kapni a gyógyszertárakban, de antibiotikum sem lesz mindig készleten. Az Index úgy tudja, hogy a legtöbb gyógyszertárban a Rivotril, az inzulinok, egy-két antibiotikum-készítmény, a szívritmus-szabályzók, valamint a Neo Citran már hiánycikknek számít.

A Baranya vármegyei gyógyszerészkamara elnöke szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az antibiotikumokból is hiány lesz. Kőhegyi Imre azt mondta, sok gyógyszerből van hiány Baranyában is.

Elmondása szerint mindennek a nyugat-európai antibiotikum-hiány az oka, de az ukrajnai háború is nagyon sok gyógyszert felszív, és a koronavírus is leterhelte a gyógyszergyártókat. A készlethiány nem magyar jelenség, lassan uniós szintű gyógyszerhiányról lehet beszélni – tette hozzá az ATV Híradónak nyilatkozva.