Címlap Közélet Új szakaszába...

Új szakaszába lépett az ellenzéki előválasztás

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétfővel kezdetét vette az ellenzéki előválasztás ajánlásgyűjtő szakasza – tájékoztatta az InfoRádiót a Civil Választási Bizottság elnöke.

Hétfőtől kezdve tölthetik le az ellenzéki egyéni, illetve a miniszterelnök-jelöltek a Civil Választási Bizottság által regisztrált íveket, és kezdhetik gyűjteni az aláírásokat.

Magyar György az InfoRádióban emlékeztetett, a mai naptól két héten át minden egyéni jelöltnek 400 érvényes ajánlást kell összegyűjtenie a körzetében, míg a hét miniszterelnök-jelölnek 20 ezer aláírást országos szinten.

Az aláírásgyűjtés hozzávetőlegesen szeptember 6-án zárul, szeptember 8-án pedig – miután lezárultak a jogorvoslati kérelmek vizsgálata is – eredményeket fognak közölni arról, hogy ki az, aki versenyképes maradt a 106 képviselőjelöltségben, valamint a miniszterelnök-jelöltségben.

A konkrét előválasztás szeptember 18-án veszi kezdetét, amely során meghatározott sátorhelyeken, illetve online formában is lehet majd szavazni az egyéni és miniszterelnök-jelöltekre.

Utóbbi vonatkozásában, azt feltételezve, hogy senki nem tesz szert 50 százaléknál nagyobb győzelemre az első fordulóban, második fordulót is tartanak október 5. és 10. között a három legtöbb szavazattal bíró jelölt részvételével.

Magyar György elmondta, az első forduló szeptember 26-ig tart.

A mai nappal tehát mintegy 265 ellenzéki egyéni képviselőjelölt, valamint hét miniszterelnök-jelölt kezdi meg az ajánlásgyűjtést, akik a hat ellenzéki együttműködő párton kívül 13 jelölő szervezetből kerülnek ki.

Pécsen Mellár Tamás, a KSH volt elnöke a Párbeszéd jelöltjeként előbb visszalépett az indulástól, mert az MSZP nem tudott megegyezni a támogatott jelöltről a Párbeszéddel, de aztán visszalépett a visszalépéstől, mert a szocialisták által támogatott Bodnár Imre ügyvéd visszalépett. Szóval az országgyűlési képviselő megméretteti magát. A 2018-as országgyűlési választásokon ő volt a három vidéki ellenzéki jelölt egyike, aki le tudta győzni Fidesz–KDNP-s ellenfelét.

Mellár Tamás a közösségi oldalán osztott meg egy rövid videót arról, hogy szerinte miért fontos az előválasztás:

Az LMP-s Keresztes László Lóránt már be is jelentette, hogy neki összejött a kellő számú szignó, de nem áll le, gyűjt tovább.