Valami nem stimmelhet a 150 ezres pécsi maszk vásárlás körül!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eljutott szerkesztőségünkbe az a szerződés, amelyet a pécsi önkormányzat kötött a Rovitex-el, a 150 ezer maszk vásárlásáról. Ez alapján viszont találtunk egy ellentmondást. Mutatjuk, mi okozza a zavart.

A legelső, online Városinfón jelentette be Péterffy Attila, hogy

már febuár 20-án, “jóval a koronavírus magyarországi komolyabbá fordulása előtt” megrendelték a különféle védőeszközöket.

Tehát a pécsi polgármester ebben a videóban azt állította, hogy még mielőtt a kormány bármit is cselekedett volna (a járvány miatti veszélyhelyzetet március 11-én rendelték el országosan – a szerk.) ők már intézkedtek.

Mutatjuk videóban, hogy milyen védőeszközök beszerzését sorolta fel Péterffy Attila monológjának ebben a részében – köztük megemlítve a 150 ezer darabos Rovitex-es maszkokat is. (A hanghibák az eredeti videóban vannak. Összevágtuk ennek a résznek a lényegét, hogy könnyebben érthető legyen, miket rendelt meg az önkormányzat, mert túl “cirkalmas” volt a felsorolás, és elkalandozott közben kissé a polgármester is. Ennek a résznek a vágatlan verzióját azonban a cikk alján megmutatjuk egyben is – a szerk.)

Más dátumok szerepelnek a szerződésen

Tehát, ha mindent jól értünk, akkor Péterffy Attila azt mondta, hogy február 20-án már megrendelték a 150 ezer darab maszkot is, amelyet a pécsieknek osztottak ki azóta.

Lapunkhoz eljutott az a szerződés, amit az önkormányzat kötött a Rovitex-el, ez egyébként közérdekű adat is. Ebben a szerződéskötés dátuma azonban nem február, hanem már március, de hogy hányadika, az már nem szerepel ott, hiányzik ugyanis.

Ami még látszik a szerződésen, hogy hárman is ellenjegyezték azt – vélhetően “biztonsági” okokból, az ellenjegyzés időpontja pedig a szerződésen szereplő pecsét szerint április 6-a.

További érdekessége a szerződésnek, hogy a szöveg még jövő időben említi a megvásárolandó maszkokat:

Időzavarban?

Nem állítjuk, hogy a polgármester hazudott volna, sőt, mert miért tette volna, mi értelme lett volna egy-két hetet tologatni a dátumokon. Pusztán azt állítjuk, hogy van egy ellentmondás Péterffy Attila bejelentésében, mert

ha tényleg már február 20-án mindent megrendeltek, akkor miért nem februárban kötöttek szerződést, miért csak márciusban, és miért szerepel a szerződésen áprilisi dátummal az ellenjegyzés? Szerződést ugyanis nem utólag szoktak ellenjegyezni/láttamozni/jóváhagyni, hanem még a megkötése előtt, vagy azzal egy időben.

Minden jel arra utal, hogy a szerződés megkötése után kezdőtött meg a maszkok gyártása, majd kiszállítása is – vagyis áprilisban. Van olyan terület is a városban, ahová még most sem érkeztek meg egyébként ezek – erről számos kommentet találni a polgármester közösségi oldalán, de a legutóbbi városinfón maga a polgármester közölte, hogy aki még nem kapta meg a maszkokat, az egy megadott email címen tehet bejelentést.

“Hetekkel ezelőtt”

Ez az egyébként nem egy egetrengető dátum-ügy azért lehet fontos, mert

a Városháza kommunikációjában rendre visszatérő jelenség, hogy az egyes döntéseket utólag “hetekkel ezelőttre” datálják.

Ezt a kommunikációs jelenséget már egy korábbi cikkünkben is érintettük, mert ez már feltűnően gyakran előfordult a polgármesteri közleményekben, beszédekben. Így például szinte az összes eddigi kritikára és/vagy segítség felajánlásra, vagy újságírói kérdésre, amelyet kapott, állandó válasz-reakcióként szerepelt az a szófordulat, miszerint “Már hetekkel ezelőtt…” felkértem, elindítottuk, megrendeltük, stb. Vagyis ezzel azt sugallja a polgármester, hogy idejét múlt bármiféle kritika, esetleges felajánlás, javaslat, kérés és kérdés, mert már mindenre (is) időben gondoltak, vagyis “hetekkel ezelőtt”. Ezzel válaszolt a napokban Hoppál Péter felvetésére is.

Az érdekes ebben az, hogy ez a “hetekkel ezelőtt” kitétel mindig csak később bukkan fel a kommunikációban, nem akkor, amikor megtörténik.

A maszkos esetben tehát nem február végén jelentette be a polgármester, hogy rendeltek 150 ezer darabot, hanem március 25-én!

Az önkormányzatot megkérdezzük az ügyben, hátha gyorsan és egyszerűen feloldható a fenti ellentmondás. Amint válaszolnak, frissítünk.


Íme a vágatlan videó-részlet az ominózus résszel.

Hirdetés
Előző sztori

Lecsapnak a rendőrök, ha nem tartjuk a védőtávolságot!

Következő sztori

Kalapáccsal verte agyon Lópici Gáspárt a fia

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1